V Iranu aretirali najstnico, ker je v svoji sobi plesala brez hidžaba

Datum:

V Iranu so aretirali 18-letno najstnico, ker je na družbenem omrežju Instagram objavila videoposnetek, v katerem pleše v svoji sobi, ne da bi bila zakrita v hidžab. Medtem ko dekle svoje “hudodelstvo” obžaluje, zahodne feministke molčijo.

“Še enkrat, kje so feministke? Tiho molčijo. Da bi vzele v bran Maedeh Hojabri bi bilo ‘islamofobično’,” so se ob aretaciji 18-letne Hojabrijeve v Iranu pri Jihadi Watch obregnili od licemerstvo zahodnega feminističnega gibanja.

18-letno ginastičarko so iranske oblasti aretirale zaradi objave videov na Instagramu, v katerih pleše v svoji spalnici. V prenosu za državno televizijo je po poročanju Independenta priznala, da je “kršila moralne norme”. Dekle je zatrjevalo, da si je samo želela več sledilcev na socialnem omrežju.

“To žensko so aretirali v Islamski republiki Iran in jo prisilili, da na državni televiziji prizna, da obžaluje snemanje in objavljanje svojih plesnih videov,” je na Twitterju zapisala aktivistka za enakopravnost spolov in ustanoviteljica gibanja “Pustite Irankam na stadione” Darya Safai. “To je tisto, kar šeriatsko pravo pomeni za dnevno življenje ljudi. [Šeriatsko pravo] uničuje življenja ljudi po celi državi.”

Poleg tega, da si je najstnica drznila plesati v svoji sobi, je to počela še brez hidžaba. Iranska policija je že naznanila, da namerava ukiniti podobne Instagram profile, medtem ko sodstvo razmišlja, da bi preprosto blokiralo dostop do spletne strani v državi. V preteklih tednih je podobna usoda doletela tudi tri druge posameznike.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki