V Iranu bodo še ostreje kaznovali ženske brez naglavnih rut

Datum:

Iranska teokracija je potrdila zaostritev kazni za ženske, ki se ne želijo ukloniti strogim islamskim pravilom oblačenja. Tiste, ki odslej ne bodo nosile značilnih pokrival, bodo podvržene globam in tudi denarnim kaznim. Sporni zakon o “podpori kulturi hidžaba in čistosti” bo v poskusnem obdobju veljal tri leta. 

Predlog bo pred vstopom v veljavo moral potrditi še iranski svet varuhov, ki je sicer višje zakonodajno telo kot parlament.

Ženske bodo v primeru večkratnih kršitev morale plačati globo. Denarna kazen bo v višini 5 tisoč evrov. Če bodo še posebej uporne, jim bo grozila zaporna kazen do 15 let. V kolikor bodo tovrstne “kršitve” opažene pri tujkah, jim bo grozil izgon iz države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predlog zakona predvideva še posebej visoke kazni za znane osebe. Tem se bo prepovedalo opravljanje poklica do 15 let, sodstvo pa jo bo lahko oglobilo v višini 10 odstotkov celotnega premoženja. Predlog zakona v tem naslavlja slavne ženske v Iranu, ki so v zadnjih protestih, ki so zatresli državo, izrazile solidarnost z ženskim gibanjem.

Spomnimo, pred kratkim je svet zabeležil eno leto od smrti 22-letne Mahse Amini, ki ni želela nositi pokrivala, zato je svojo odločitev plačala z življenjem. Iranska policija jo je namreč aretirala, Mahsa pa je zaradi poškodb, ki so ji bile zadane med pridržanjem, umrla. Njena smrt je vzpodbudila proteste in nemire po vsej državi. Protesti so bili naprej usmerjeni proti konservativnim pravilom oblačenja, nato so prerasli v protivladne proteste. V protestih je življenje izgubilo na stotine ljudi, poroča STA. Številni so izgubili življenje v kasnejših režimskih usmrtitvah. Na dogodek je na zasedanju ZN opozoril Izraelski predstavnik v Združenih narodih.

Režim s sprejemom tega zakona odgovarja na zahteve protestnikov. Država se bo v prihodnje očitno še bolj radikalizirala.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...