V Ljubljani bo potekala slovesnost v spomin na žrtve komunizma

Datum:

“Vabljeni na spominsko slovesnost, ki bo v Ljubljani, na Trgu republike, v torek, 16. maja 2023, ob 21. uri. Slovenija 17. maja obhaja narodni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja,” piše Vlasta Doležal Rus, predsednica CI Prebudimo Slovenijo. 

“Na predvečer tega dne vabimo vse, ki v srcu dobro mislijo, na Trg republike, v središče slovenske države, kjer se bomo združili v misli in spominu, kaj se nam je kot narodu in kot posameznikom zgodilo v prejšnjem stoletju, ko je naša dežela postala žrtev demonov treh totalitarizmov,” piše Vlasta Doležal Rus, predsednica CI Prebudimo Slovenijo.

V nadaljevanju spomni, da smo med vojno in revolucijo izgubili skoraj sedem odstotkov prebivalstva, v naslednjih letih pa nas je zaznamovala še 45-letna komunistična diktatura. Prisotni na dogodku se bodo spomnili žrtev komunizma, ki so bile dolgo zamolčane in so večinoma še danes nepokopane. Na simbolnem kraju, v središču slovenske države, bi jih radi vrnili v spomin narodovega občestva, še pravi. “Ob tem vzklikamo za Antigono: “Ne da sovražim – da ljubim sem na svetu!””

Huda jama pri Laskem,morisce in povojno grobisce (Foto: STA)
Huda jama pri Laškem, povojno morišče. Milan Brglez meni, da so bili povojni poboji “posledica zgolj upoštevanja naravnega prava, če skušate razumeti takratne oblastnike”. (Foto: STA)

Z udeleženci bodo tišina, mir, glasba, pesniška beseda, pričevanja varuhov spomina in članov Nove Slovenske zaveze, z nami bo misijonar Pedro Opeka (nagovoril nas bo prek posnetka) in umetniki: Marko Fink, Pavle Ravnohrib, Ana Dežman in Drago Arko ter vsa demokratično čuteča Slovenija. “Vabimo: Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza, Združeni ob lipi sprave. Veseli bomo, če boste vabilo posredovali naprej in se spominske slovesnosti tudi udeležili,” zaključi misel.

Rov Sv. Barbara rudnika v Hudi jami na območju Laškega, v katerem so preiskovalci odkrili trupla žrtev množičnega poboja. (Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...