V Ljubljani se bodo ponovno uprli Jankovićevi zastrupitvi pitne vode

Datum:

V prestolnici bo potekal že šesti veliki protest proti Jankovićevi zastrupitvi pitne vode. Protestniki bodo pred magistratom izrazili svojo nestrinjanje z okoljsko spornim projektom kanala C0. Gre za ogromno transportno kanalizacijsko cev na strogem vodovarstvenem območju, prek katere bi vsakodnevno teklo 3 milijone litrov nevarnih komunalnih odplak. 

                   

Zoran Janković se v zadnjem mesecu trudi prepričati ljudi, da sporni drekovod ne pušča. Za te trditve ni predstavil nobenega tehničnega dokaza, npr. izvedbe tlačnega preizkusa, niti ne dovoli, da bi izvedli neodvisen strokovni pregled. Poleg tega hoče Janković za ministra za javno upravo vsiliti svojega podžupana Koritnika, ki je kot minister odgovoren za izdajo enega od nezakonitih gradbenih dovoljenj, ki ga je izdal nepristojen organ v nezakonitem postopku. Za to njegovo nezakonito početje ga je nagradil z mestom podžupana Ljubljane. Janković hoče za vsako ceno od upravnega sodišča doseči, da razveljavi sklep Agencije za okolje, ki mu je naložila, da mora pripraviti oceno vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. In zanimivo; čeprav je Janković ves čas trdil, da ima za drekovod vsa gradbena dovoljenja, je pred kratkim vložil zahtevo za izdajo še enega gradbenega dovoljenja,” je v sporočilu za javnost zapisal organizator protesta Aleš Primc.

Primc piše, da je bilo doslej v boju zoper nevaren projekt že veliko doseženega. “Drekovod”, ko se ga je med ljudmi prijelo ime, še vedno ne deluje. Priznava, da bi bila brez dolgoletnega prizadevanja kmetov, civilnodružbenih organizacij in nekaterih strank ter posameznikov voda že zastrupljena. Kljub velikim naporom omenjenih pa se zdi Janković v svoji nameri neomajen. Primc piše, da so njegovi interesi premočni in da želi korak za korakom izsiliti uporabo “drekovoda”, ki teče na vodovarstvenem območju, kjer se zbira voda, ki jo pije 300 tisoč ljudi.

“V PONEDELJEK, 23. 10., ob 14.30, vabljeni na šesti veliki protest pred ljubljansko mestno hišo PROTI Jankovićevi zastrupitvi pitne vode. Vodo moramo obraniti, dokler je še čista. Pridite na shod in pokažite, da ne želite piti vode pomešane s kanalizacijskimi odplakami. Pridite na shod in s tem zavarujte vodo zase, svoje otroke in vnuke. Pridite tudi tisti, ki niste iz Ljubljane. Vedeti morate, če lahko Janković zastrupi vodo v Ljubljani, ki jo pije 300.000 ljudi, lahko še veliko lažje kdo zastrupi vodo kjer koli po Sloveniji,” zapiše organizator. 

Dodatni razlogi za udeležbo na protestu 
Primc tokrat navaja tri dodatne razloge za udeležbo na protestu. Prvega, ker je Jankovič s svojo večino v mestnem svetu na prejšnji seji za 15 odstotkov podražil vrtec. Drugega, ker je Janković s svojo večino v mestnem svetu določil standard samo 2 m² prostora na otroka v vrtcih. Tretjega, da je ukinil organiziran prevoz za otroke s posebnimi potrebami v šolo in iz nje. “Na seji dne 23. 10. hoče Črnučam vzeti en vrtec, ki je predviden s prostorskim načrtom,” piše Primc.

Na tokratnem shodu za zaščito čiste pitne vode bodo sodelovali Aleš Hojs, predsednik mestnega odbora SDS, dr. Tina Bregant, mestna svetnica, Brane Grad, kmet in dolgoletni borec za čisto pitno vodo, in Aleš Primc, organizator.

“Ko gre zares, moramo stopiti skupaj”
“Bodimo vztrajni. Z našim bojem moramo nadaljevati do dokončne opustitve projekta kanala C0 nad zbirališči pitne vode, ki jo vsak dan pije več kot 300.000 ljudi. Povabite na shod svoje sorodnike in prijatelje. Zelo je pomembno, da se obveščamo in spodbujamo med sabo. Voda je vir življenja. Ohranimo jo! Kanal C0, drekovod, ogroža ljubljansko in slovensko čisto pitno vodo. Če bomo dovolili, da bo kanal C0 deloval, bomo imeli zastrupljeno vodo v naših pipah. Ustavimo Jankovićevo nerazumno početje in zaščitimo vodo v naših pipah. Janković obvladuje Vlado RS, največje medije, inšpekcije in velik del sodstva, zato lahko vodo zaščitijo predvsem množice ljudi na ulicah. Sedaj je čas za ljudi. Ko gre zares, moramo stopiti skupaj. Tako kot v naravnih nesrečah. Če bomo množično stopili skupaj, sem prepričan, da bomo Jankovićevo zastrupitev ljubljanske vode preprečili,” je prepričan organizator.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...