V Švici hud poraz Zelenih in Socialnih demokratov

Datum:

Danes so v Švici potekale volitve v spodnji dom švicarskega parlamenta. Glede na izide vzporednih volitev je zmagala Švicarska ljudska stranka (SVP). Zaupalo ji je 29 odstotkov volivcev. Na drugem mestu so se znašli levi Socialni demokrati z 17 odstotki glasov, na tretjem pa stranka Sredina s 15-odstotno podporo. Volilna udeležba je bila 46-odstotna. 

“Imamo težave s priseljevanjem, nezakonitimi priseljenci in težave z varnostjo oskrbe z energijo,” je dejal vodja SVP Marco Chiesa. Priseljevanje je bilo ena najpomembnejših tem tokratnih volitev. Konservativcem se je tako obrestovalo, da so opozarjalo na problematiko migracij.

Zeleni so po drugi strani prepričani, da je izgubilo “podnebje”, poroča STA. “Grenko spoznanje je, da je podnebje izgubilo,” je za švicarsko televizijo v odzivu na izide vzporednih volitev dejala Aline Trede iz stranke Zelenih. Slednji veljajo za glavne poražence volitev. Glas jim je glede na vzporedne volitve zaupalo le 9,1 odstotka volivcev, kar je za 4,1 odstotne točke manj kot na prejšnjih volitvah leta 2019. Zeleno liberalno stranko (GVP) pa je podprlo 7,1 odstotka volivcev, za 0,7 odstotne točke manj kot leta 2019.

“Progresivni duh časa izpred štirih let je izginil. Po štirih letih krize s koronavirusom in Ukrajino so ljudje bolj konzervativni, kot so bili leta 2019,” je dejal Michael Hermann, politični analitik, poroča Reuters. 

Nevarnosti migracij
Švicarska ljudska stranka, sicer najmočnejša stranka v Švici, se je v volilni kampanji osredotočila na problematiko migracij in pozive k  k zaprtju švicarskih meja ter mobilizaciji vojske. Švicarji so njihovim razmislekom prisluhnili. Glede na rezultate vzporednih volitev jih je podprlo 3,4 odstotne točke volivcev več kot štiri leta nazaj. “Ljudstvo je spregovorilo. Nujna je sprememba smeri,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal podpredsednik SVP Marcel Dettling.

Konservativci so v spodnjem domu parlamenta, ki ima 200 sedežev pridobili, 6 novih mandatov. Sedaj jih bodo imeli 61.

Potekale pa so tudi volitve v spodnji dom parlamenta, ki obsega 46 članov. Če  bo potreben drugi krog volitev, ga bodo izvedli novembra. Vsakemu kantonu ne glede na število prebivalcev pripadata po dva sedeža. Člane vlade bodo poslanci izbrali 13. decembra.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...