V Nemčiji odslovili ministra, ker je belopolt moški, in ga nadomestili s temnopolto žensko

Datum:

Na Zahodu veliko belih moških, ki se zavzemajo za agendo multikulturalizma, progresivizma in odprtih meja, ugotavljajo, da so preveč beli in preveč moški, da bi lahko bolj koristili družbeno-političnemu sistemu.

Zadnji primer v Nemčiji nedvomno kaže na razširjenost tovrstnega trenda. Stranka Zelenih v nemški zvezni deželi Turingija je namreč razrešila lastnega pravosodnega ministra Dirka Adamsa. Ta pa ni bil spoznan za krivega nobene kršitve, temveč je bil preprosto moški napačne barve kože, kar je bila po priznanju stranke Zelenih celotna podlaga za njegovo razrešitev.

Nima potrebnih izkušenj in izobrazbe
Adamsa bo zdaj zamenjala Nemka z afriškimi koreninami Doreen Denstädt. Ministrski predsednik Turingije Bodo Ramelow iz Levice je odslovil Adamsa, ki je bil minister za migracije, pravosodje in varstvo potrošnikov. Do razrešitve je prišlo potem, ko je stranka Zelenih neposredno zahtevala, da ga zamenja Denstädtova, čeprav ta sploh nima diplome iz prava, ravno tako pa je brez političnih izkušenj.

Denstädtova je služila le kot uradnica v uradu za policijsko skrbništvo na turingenskem ministrstvu za notranje zadeve. Njeno pomanjkanje izkušenj na kakršnem koli resnično vsebinskem položaju pa pomeni, da je njen neverjeten karierni preskok na položaj ministrice za pravosodje za celotno nemško zvezno deželo verjetno posledica njene barve kože in pa tudi spola.

Prostovoljno ni želel oditi
Vodstvo Zelenih je odločitev sicer označilo za “boleč korak”, a kot nujnega. Adams, 54-letni politik, ki je na položaju od marca 2020, se sicer ni želel prostovoljno odpovedati svojemu položaju. Adams je sprva javno povedal, da so ga potisnili skozi vrata, potem ko sta ga dva deželna predsednika, Ann-Sophie Bohm in Bernhard Stengele, v nedeljo pozvala k odstopu.

“V trenutni situaciji zaradi odgovornosti do svojega ministrstva ne morem ugoditi tej zahtevi,” je Adams zapisal v osebni izjavi, poroča nemški časnik FAZ. Trdil je, da se trenutno ukvarja z “izjemno zahtevno situacijo prihoda”, povezano z migracijsko krizo. Opozoril je tudi na “pomembne odločitve glede menjave generacij” v pravosodju in “ogromne izzive” pri varstvu potrošnikov. Nato je izzval svoje lastno vodstvo stranke Zelenih in zapisal, da če želijo, da odide, lahko prosijo (deželnega) premierja, da ga odslovi.

Kot kaže je le bila sprejeta odločitev, da se Adamsa odslovi. V stranki Alternativa za Nemčijo (AfD) so odločitev kritizirali. “Za nas v AfD samovoljne kvote ne igrajo nobene vloge: samo kvalifikacija za položaj je pogoj za prevzem odgovornosti,” je zapisal politik AfD Stephan Brandner. Druga političarka iz vrst AfD Beatrix von Storch pa je zapisala: “Ko mora minister oditi, ker je belec, in ga  je treba zamenjati s temnopolto, je to odkrit rasizem in diskriminacija na podlagi spola”.

Foto: zajem zaslona YouTube

Do razrešitve pravosodnega ministra je prišlo potem, ko bi bila zaradi številnih upokojitev in prerazporeditve položajev oba zelena ministra v zvezni deželi moška, kar pa ni združljivo s stališčem zelene stranke glede spolnih kvot v vladah. Stranka Zelenih je po poročanju Remix News proslavila razrešitev lastnega ministra zaradi spola in rase z izjavo, ki je nakazala, da novi imenovani dokazuje “pomen, ki ga imata temi integracije in migracije zanje.

Turginijo, ki velja za eno bolj konservativnih vzhodnonemških dežel, vodi levičarska rdeče-rdeče-zelena manjšinska vlada, ki so ji krščanski demokrati (CDU) in liberalci (FDP) dovolili, da pridejo na oblast, ker niso hoteli sklentil dogovora z Alternativo za Nemčijo (AfD). Čeprav je levica obljubljala nove volitve, do njih ni prišlo. Naslednje volitve bodo tako jeseni 2024.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...

Črna guvernerka FED-a kradla tuja dela

Svet woke razsvetljenstva vsak dan na površje naplakne kakšen...

Kako se prav napiše – levičar?

Vsak dan lahko le zadržujemo dih in čakamo, kaj...