fbpx

“Uradniki za raznolikost” na ameriških univerzah zaslužili več kot 400 tisoč dolarjev letno

Foto: STA

Urad floridskega guvernerja Rona DeSantisa je od državnih univerz zahteval informacije o izdatkih za raznolikost. Memorandum, naslovljen na floridskega komisarja za izobraževanje Mannyja Diaza in kanclerja Floridske državne univerze Raya Rodriguesa je uradnikom naročil, naj zberejo podatke o pobudah za raznolikost na višjih šolah in koliko bodo ti stali davkoplačevalce.

“Pomembno je, da popolnoma razumemo operativne stroške državnih institucij,” je zapisano v memorandumu. “To pismo je zahteva za informacije Ministrstva za izobraževanje in državnega univerzitetnega sistema glede porabe državnih sredstev za programe in pobude, povezane z raznolikostjo, družbeno pravičnostjo in vključenostjo ter kritično teorijo rase na naših državnih fakultetah in univerzah.”

Za vsako pobudo je bilo univerzitetnim administratorjem naročeno, naj vključijo kratek opis programa, število delovnih mest osebja, povezanih s programom, skupno financiranje, uporabljeno za podporo programa, in del financiranja, ki je prišel iz davkoplačevalskega denarja.

Privilegirane službe
Številna poročila so opozorila na dotok kapitala v nastajajoči sektor raznolikosti, ki je pridobil na pomembnosti po smrti Georgea Floyda poleti leta 2020. Javne univerze v Michiganu, Marylandu, Virginiji in Illinoisu so zaposlovale uradnike za raznolikost, ki so v svoj žep pospravili plače od 329.000 do 430.000 ameriških dolarjev, glede na poročilo Fox News, medtem ko je analiza fundacije Heritage pokazala, da fakultete v povprečju najamejo tri uslužbence za raznolikost na vsakih 100 rednih profesorjev.

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis. (Foto: epa)

“Državni zakonodajalci, sveti za visoko šolstvo in skrbniki univerz bi morali raziskati obseg sredstev, namenjenih osebju DEI na univerzah, ki jih nadzirajo in subvencionirajo,” je zaključil konservativni think tank. “Zainteresirane strani bi morale zahtevati dokaze o tem, ali so viri DEI potrebni in učinkoviti za doseganje ustreznih ciljev.”

DeSantis, ki je po prepričljivi ponovni izvolitvi nastopil drugi mandat izvršnega direktorja zvezne države Florida, je uvedel številne reforme, namenjene boju proti širjenju kritične teorije rase. Uradnik je pred dvema letoma podpisal senatni zakon 1108 in predlog zakona 233; prvi del zakonodaje “zahteva”, da študenti državnih višjih šol in državnih univerz opravijo tečaj državljanske pismenosti in oceno državljanske pismenosti kot diplomsko zahtevo, medtem ko drugi zahteva, da državne visoke šole in univerze izvajajo letne ocene raznolikosti stališč in intelektualne svobode v svojih ustanovah.

Reforme v osnovnošolskem in srednješolskem izobraževalnem sistemu so sprožile jezo levičarjev, saj so mediji in velike korporacije trdili, da novi zakoni o starševskih pravicah diskriminirajo zagovornike gibanja LGBTQ. Eden od takih zakonov je prepovedoval pouk o spolni usmerjenosti in spolni identiteti za učence med vrtcem in tretjim razredom.

“Zagotoviti moramo, da se šolski sistemi odzivajo na starše in učence, ne na stranske interesne skupine, in zagotoviti moramo, da so naše visokošolske ustanove osredotočene na akademsko odličnost in iskanje resnice, ne pa na vsiljevanje trendovske ideologije,” je ponovil DeSantis med svojim drugim inavguracijskim nagovorom. “Uvedli bomo bolj družini prijazno politiko, da bi olajšali vzgojo otrok, in branili bomo svoje otroke pred tistimi, ki jih želijo oropati njihove nedolžnosti.”

Andrej Žitnik