V nesreči potniškega letala v Kazahstanu vsaj 12 mrtvih

Datum:

Iz Kazahstana poročajo o letalski nesreči letala Fokker 100 družbe Bek Air, ki je iz največjega kazahstanskega mesta Almaty proti prestolnici Nursultan prevažalo 93 potnikov in 5 članov posadke. Kmalu po vzletu je letalo zašlo v težave in strmoglavilo na dvonadstropno stavbo, v nesreči pa je po do zdaj znanih podatkih umrlo vsaj 12 oseb.

                   

V petek je letalo Fokker 100 letalske družbe Bek Air kmalu po vzletu z letališča v največjem kazahstanskem mestu Almaty zašlo v težave in je nato strmoglavilo na dvonadstropno stavbo. Kot poroča Reuters, se je letalo na pot proti glavnemu mestu Nursultan odpravilo šele pred zoro. Kot je pojasnil podpredsednik kazahstanske vlade Roman Skljar, je med vzletom nenadoma začelo izgubljati višino: “Preden je strmoglavilo, je letalo z zadnjim delom dvakrat zadelo ob vzletno pristajalno stezo, ko so bila kolesa pospravljena.” Kot je še povedal Skljar, bo vzpostavljena komisija, ki bo “ugotovila, ali je bila nesreča pilotova napaka ali pa so bile krive tehnične težave. Vzletno pristajalna steza je bila v odličnem stanju.”

Predsednik napovedal, da bodo odgovorni za nesrečo kaznovani v skladu z zakonom
Predsednik Kasim-Žomart Tokajev je prek družbenega omrežja Twitter javnosti sporočil, da bodo odgovorni kaznovani v skladu z zakonom, izrazil pa je tudi sožalje družinam žrtev nesreče. Tokajev je na 28. december razglasil dan žalovanja, za vodjo komisije za preiskovanje nesreče pa je imenoval predsednika vlade Askarja Mamina.

V nesreči je umrlo vsaj 12 ljudi, še 66 pa jih je bilo prepeljanih v bolnišnice
Zdravstvene oblasti v mestu Almaty so sprva sporočile, da je smrtnih žrtev nesreče vsaj 15, a so kasneje znižali število na 12. Sporočili so še, da je bilo v nesreči poškodovanih 66 ljudi, ki so bili prepeljani v bolnišnico, od tega imajo nekateri resne poškodbe. V nesreči letala, ki je v času nesreče prevažalo 93 potnikov in 5 članov posadke, je bil po informacijah kazahstanskega notranjega ministrstva poškodovan tudi pilot. Z ministrstva so še sporočili, da bodo raziskali morebitno kršenje pravil o varnosti, kar je standarden postopek.

Letalska nesreča v Kazahstanu (Foto: epa)

Oblasti prizemljile vsa letala družbe Bek Air in letala modela Fokker 100
Dokler ne bodo znani rezultati preiskave, bodo po odločitvi kazahstanskega odbora za letalstvo prizemljena vsa letala družbe Bek Air, prav tako pa so odpovedani leti z modelom Fokker 100. Letalo, ki je bilo vpleteno v nesrečo, je bilo izdelano leta 1996, nazadnje pa je bil certifikat za letenje obnovljen maja 2019. Oblasti so zavarovale mesto nesreče, letališče pa obratuje normalno.

Fokker 100 letalske družbe Bek Air (Foto: Wikimedia Commons)

Letalo se je najprej pričelo tresti, nato pa je začelo padati
Eden izmed preživelih v nesreči, Aslan Nazarlijev, sicer poslovnež, je za Vremja povedal, da se je letalo začelo tresti okrog dve minuti po vzletu: “Na neki točki smo pričeli padati, ne navpično, pač pa v kotu. Zdelo se je, da so izgubili oblast nad letalom.”

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....