V Novi Gorici presežena opozorilna vrednost ozona

Datum:

Včeraj je na merilnih mestih Nova Gorica in Otlica vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. V Novi Gorici je bila prvič presežena ob 15. uri, ko je bila urna vrednost ozona 182 μg/m3, povprečna 8-urna pa 143 μg/m3. Na Otlici v Trnovskem gozdu so preseganje zabeležili ob 16. uri, urna vrednost ozona je bila 186 μg/m3, povprečna 8-urna pa 165 μg/m3, sporoča Arso.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Arso priporoča, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi za zdrave ljudi je priporočljivo, da se v času trajanja visokih vrednosti ozona izogibajo naporov.

Foto: Pixabay

Merilna mesta so glede meritev ozona locirana tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Za Otlico v Trnovskem gozdu to pomeni, da so vrednosti ozona visoke v višjih predelih Primorske. Glede na vremensko napoved je mogoče pričakovati preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Jutri bo na Primorskem pihala burja, zato preseganj opozorilne vrednosti ni pričakovati.

Go Portal

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...