Šokantno: Starost najmlajše mame na svetu še danes bega znanstvenike

Datum:

Lina Medina iz Peruja bo ostala v spominu kot najmlajša oseba na svetu, ki je rodila otroka. Pisalo se je leto 1939, Lina pa je imela le pet let. Njena nosečnost je bila posledica spolne zlorabe, njeno zmožnost zanositi tako zgodaj pa so pripisali in potrdili z diagnozo redke bolezni, prezgodnje pubertete. Lina Medina o okoliščinah zanositve nikoli ni spregovorila.

Zaradi vedno večjega trebuščka so Lino Medino odpeljali na pregled, misleč, da ima tumor. Nakar so šokirano ugotovili, da je noseča že sedem mesecev. 14. maja 1939 je tako Medina s carskim rezom rodila zdravega dečka in s petimi leti, sedmimi meseci in 21 dnevi postala najmlajša mamica na svetu.

Leta 1933 se je v Ticrapu v Peruju rodila Lina Medina. Pri petih letih so Lino v bolnišnico pripeljali starši, ki so se pritoževali nad močno rastjo trebuha. Starši deklice so sprva mislili, da ima njihova hči ogromen trebušni tumor, a so po pregledu pri zdravnikih v Piscu v Peruju ugotovili, da je Lina v sedmem mesecu nosečnosti. Starši in zdravnik so bili nad ugotovitvijo šokirani, za potrditev nosečnosti pa so jo odpeljali v bolj napredno bolnišnico, ki je bila takrat le v Limi.

Prvo menstruacijo je dobila pri dveh letih
Diagnoza je bila potrjena, s tem pa tudi Linina prirojena bolezen, imenovana “prezgodnja puberteta”. Prezgodnja puberteta je v bistvu zgodnji začetek spolnega razvoja. Večina deklet začne puberteto okoli desetega leta (fantje običajno začnejo nekoliko kasneje, okoli 11. ali 12. leta). Lina je prvo menstruacijo dobila pri dveh letih in pol ali treh letih. Pri štirih letih je imela popolnoma razvite dojke. V petih letih je njeno telo pokazalo razširitev medenice in napredovalo zorenje kosti.

Foto: Wikimedia

Sumilo se je na posilstvo, vendar Lina tega ni nikoli potrdila
Lina Medina je tako uradno postala najmlajša potrjena mati v medicinski zgodovini, stara pet, sedem mesecev in 21 dni. 14. maja 1939 je s carskim rezom rodila dečka, saj je bila njena medenica za običajen porod premajhna. Rodila je sina Gerarda, ki je tehtal 2700 gramov, bil pa je popolnoma zdrav. Nosečnost majhne deklice je seveda sprožilo obravnavo spolne zlorabe, pri čemer je bil Linin oče aretiran zaradi suma posilstva in incesta, vendar so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili. Lina Medina nikoli ni razkrila, kdo je pravi oče njenega otroka, niti okoliščin, povezanih z zanositvijo. Nekateri tuji mediji se sklicujejo na članek iz leta 1955, ki je obravnaval Linin primer, poudarja pa, da so bili v indijanskih vaseh ob Lininem rojstvu pogosto prazniki, ki so se pogosto končali z orgijami, kjer posilstva niso bila redkost.

Foto: Facebook

Več let so mnogi mislili, da gre za potegavščino, vendar so resničnost njenega primera potrdili številni zdravniki v preteklih letih, na podlagi biopsij, rentgenskih posnetkov okostja ploda v maternici in fotografij, ki so jih posneli zdravniki, ki so skrbeli zanjo.

Njen sin Gerardo je bil vzgojen v prepričanju, da je Medina njegova sestra, vendar je pri 10 letih ugotovil, da je njegova mati. Živel je zdravo do leta 1979, ko je umrl zaradi bolezni kostnega mozga v starosti 40 let. V mladosti je Medina delala kot tajnica na kliniki v Limi, kjer se je izobraževala in sinu pomagala zaključiti srednjo šolo. Kasneje se je poročila in rodila še enega sina. Lina Medina je danes živa, a noče dajati intervjujev, piše RealHistoricalPhotos.

Tanja Brkić

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...