V Parizu za las preprečili nov teroristični napad

43
Foto: epa

Francoska policija je aretirala 4 osumljence, ki naj bi načrtovali teroristični napad. Gre za tri moške in eno žensko, ki spadajo v eno izmed skrajnih islamističnih skupin. 

Francoske obveščevalne službe so sporočile, da so vsi štirje že zavedeni v njihovi bazi iskanih radikalnih islamistov, poroča BBC. Francoska prestolnica tako ostaja pod veliko stopnjo nevarnosti po terorističnih napadih džihadistov v novembru, v katerih je bilo ubitih okrog 130 ljudi, dodatnih 100 pa še ranjenih.

Po nekaterih informacijah naj bi načrtovali teroristični napad v središču Pariza. Policisti so zasegli še večje število nabojev in računalniško opremo. Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je ob aretaciji komentiral, da domnevajo, da naj bi imeli aretirani povezave z Islamsko državo v Siriji. Minister je bil sicer glede tega, ali jim je uspelo preprečiti skorajšnji napad, zadržan. “Obveščevalne službe načrt za morebitni napad še preverjajo,” so dejali policijski viri.

Eden izmed aretiranih je bil Francoz Youssef E. (28), ki je bil pred dvema letoma obsojen na pet let zapora, a je bil lansko leto spuščen na prostost, poroča STA. Ponovno mu je bil odrejen hišni pripor 29. februarja. Mladi Francoz se je s francosko policijo prvič soočil leta 2012, ko so ga s sodelavci prijeli na letališču Saint-Etiennu, preden je uspel odpotovati v Sirijo.

Do aretacije je prišlo dan po tem, ko se je v Bruslju odvila prava drama. V preiskavi, povezani s terorističnim napadom v Parizu, je prišlo do streljanja, v katerega sta bila vpletena dva osumljena terorističnega napada. Eden izmed osumljencev, alžirski državljan Mohamed Belkaid, je podlegel strelnim ranam.

Ž. K.