V poletni šoli slovenščine v Kopru tečajniki iz kar 17 držav

Datum:

Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, finančno podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podporo MOK je v juliju izpeljala dvotedenske tečaje slovenskega jezika. Letos so svoje znanje bogatili tečajniki iz 17 držav, ki so ob izobraževanju spoznavali tudi slovenske kraje in kulturo.

S klicem “Halo, tukaj slovenski Mediteran!” so organizatorji poletnih tečajev slovenskega jezika letos pozvali številne udeležence po svetu. Povpraševanje za te je bilo izjemno veliko, tako so sprejeli 44 tečajnikov iz Srbije, Severne Makedonije, BiH, Črne gore, Madžarske, Italije, Avstrije, Nemčije, Francije, Ukrajine, Rusije, Uzbekistana, Egipta, Združenih držav Amerike, Avstralije, Kanade in Argentine. Dr. Klara Šumenjak, vodja Centra za slovenski jezik in kulturo UP FHŠ, nam je zadovoljno razkrila, da je zanimanje za slovenski jezik vsako leto večje, kar dokazujejo tudi letošnje številne prijave na poletno šolo.

Vir: Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem

Letošnja poletna šola se je ponovno izvajala v živo. Tako so se tečajniki lahko učili slovenščine na štirih nivojih: na začetni, nižji nadaljevalni, nadaljevalni in izpopolnjevalni ravni, obenem pa osnove slovenskega jezika poglobili in nadgradili v okviru različnih delavnic. Ob zaključku poletne šole so tečajniki pisali izpit, kjer so pokazali usvojeno znanje. “Slovenščina je težka, predvsem dvojina in skloni,” so povedali. Lektorica Nika Pavletić nam je povedala, da tečajniki večinoma razumejo vse, težave pa imajo s komunikacijo, saj niso bili v stiku s slovenskim jezikom, zato je polenta šola enkratna priložnost, da vadijo konverzacijo, saj so v okolju, kjer jezik lahko uporabljajo. K njenim besedam pa je Klara Šumenjak dodala, da upa, da bodo pridobljeno znanje slovenščine z veseljem ponesli v svet, glede na to, da prihajajo z najrazličnejših koncev sveta.

Vir: Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem
Vir: Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem

Primorska 24, MOK

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...