V prvih štirih mesecih letošnjega leta v državnem proračunu kar 147 milijonov evrov presežka

Datum:

“Stanje javnih financ se pomembno izboljšuje,” so sporočili iz ministrstva za finance, in sicer je državni proračun aprila izkazal presežek v višini 147 milijonov evrov. Prihodki državnega proračuna so namreč v prvih štirih mesecih letos dosegli približno 4,18 milijarde evrov, kar je za 701 milijon evrov oziroma več kot lani v istem času, medtem ko se je prav tako znižal primanjkljaj, ki je za več kot 1 milijardo evrov manjši kot v prvih štirih mesecih 2021.

Prihodki državnega proračuna so v letošnjem letu doslej dosegli 4,18 milijarde evrov in so bili od lanskega obdobja višji za 701 milijon evrov oziroma za 20,1 odstotka. Primanjkljaj državnega proračuna se je aprila ponovno znižal, tako da je več kot 1 milijardo evrov manjši kot v prvih štirih mesecih 2021. Odhodki rastejo počasneje od pričakovanj, saj so znašali malo manj kot 4,30 milijarde evrov, kar je za 409,9 milijona evrov oziroma 8,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

V prvih štirih mesecih je proračunski primanjkljaj znašal 114 milijonov evrov, v enakem obdobju lani pa je znašal 1,2 milijarde evrov. Trenutni primanjkljaj znaša 4,6 odstotka od načrtovanega, ki je 2,47 milijarde evrov.

Rast prilivov zahvaljujoč visoki zaposlenosti in gospodarski aktivnosti
Na račun davčnih prihodkov so prilivi v prvih štirih mesecih dosegli okoli 3,38 milijarde evrov in so za 15,7 odstotka ali 458,4 milijona evrov višji kot v enakem lanskem obdobju. Pomembno sta k rasti prilivov od dohodnine prispevali visoka zaposlenost in stabilen trg dela, zvišali pa so se za 9,1 odstotka na 632,3 milijona evrov. Prilivi od davka na dodano vrednost prav tako rastejo, dosegli pa so približno 1,56 milijarde evrov, kar je 24,2 odstotka oziroma 304,3 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani. To je odraz gospodarske aktivnosti, ki jo spodbujajo investicije in živahna zasebna potrošnja.

Podjetja so uspešno poslovala
Dobro poslovanje podjetij je privedlo do rasti prilivov od davka od dohodka pravnih oseb, ki so narasli za 13,4 odstotka oziroma za 45,5 milijona evrov na 385,8 milijona evrov, prihodki od trošarin pa so se zvišali za 13,8 odstotka ali 18,7 milijona evrov na 404,8 milijona evrov. 263,2 milijona evrov in za 49,5 milijona evrov oziroma 23,2 odstotka višji kot v enakem obdobju lani so v prvih štirih mesecih letos nedavčni prihodki. Večji del razlike se nanaša na operacije zakladnice v povezavi z zadolževanjem in servisiranjem dolga Republike Slovenije.

Prejeta sredstva iz Evropske unije so v prvi tretjini leta dosegla 466,4 milijona evrov, kar je 159,7 milijona evrov oziroma 52,1 odstotka več kot v primerljivem obdobju lanskega leta.

Znižanje preteklih stroškov, visoke investicije
Za stroške dela ožje državne uprave je bilo v prvih štirih mesecih namenjenih 491,5 milijona evrov oziroma 27 milijonov evrov ali 5,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. V večji meri je znižanje posledica neizplačila dodatkov za delo v posebnih pogojih in tveganih razmerah. Odhodki obresti so v prvi tretjini leta skupaj dosegli 342,9 milijona evrov in so za 78,5 milijona evrov nižji od primerljivega obdobja v lanskem letu. Za transfere posameznikom in gospodinjstvom smo letos namenili 646,7 milijona evrov, kar je 38,3 % ali 401,2 milijona evrov manj kot lani. Za 19,1 milijona evrov ali 25,2 odstotkov so se zaradi nižjega števila nezaposlenih znižali transferi nezaposlenim. Državni proračun je za investicije v štirih mesecih namenil 217,7 milijona evrov oziroma 22,2 milijona evrov ali 11,3 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump Bidna označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump...

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...