Prepoved Kordiševih objav pijančevanj je jalovo početje zasebnih organizacij

Datum:

“Obsodilo ga je zasebno društvo, kjer Snežič ni član in ga njihova pravila ne zavezujejo ter se ga ne tičejo,” je ustavni pravnik dr. Jurij Toplak komentiral “obsodbo” Oglaševalskega razsodišča, češ da so bili plakati, ki so jih po Sloveniji postavili po naročilu ddr. Roka Snežiča, žaljivi in vznemirjajoči. Toplak je še dodal, da je to približno tako, kot če bi plavalno društvo obsodilo ljudi, ki niso člani društva, da ne plavajo prav in zato kršijo pravila društva. Videti je, da se na levi strani tudi po volitvah ne znajo ukvarjati z ničemer drugim kot z Janezom Janšo in osebami, ki naj bi bile kakorkoli povezane z njim. Prihodnost Slovenije pod KUL-ci in po novem še svobodnjaki žal ni svetla – kot je na to že opozoril tudi Snežič na svojih plakatih.

                   

Po poročanju portala 24ur so iz Levice sporočili, da je Oglaševalsko razsodišče odločilo, da je plakat Mihe Kordiša, ki se je na začetku volilne kampanje pojavil ob avtocestah, žaljiv in vznemirjajoč za del javnosti, ki ne pristaja na tak način komunikacije. Spomnimo, davčni strokovnjak ddr. Rok Snežič je naročil deset jumbo plakatov, ki so prikazovali pijanega poslanca  Kordiša, z banano v roki. Na plakat je Snežič dodal še besedilo: “Si Slovenija to zasluži? KUL poslance“. Treba je poudariti, da odločitev Oglaševalskega razsodišča v tem primeru ne pomeni popolnoma nič, saj v tem zasebnem društvu Snežič ni član – na kar je opozoril tudi ustavni pravnik dr. Jurij Toplak.

Oglaševalsko razsodišče je po navedbi 24ur v obrazložitvi zapisalo, da je na plakatu v mladosti upodobljen poslanec Kordiš sicer javna oseba, kar pa v skladu z določili SOK ne pomeni, da se sme njegova podoba v oglaševanju uporabiti brez njegovega soglasja. “Ker je upodobljen tako, da je izpostavljen posmehu, pa tudi zaničevanju, ob tem pa je mogoče sklepati, da gre za oglaševalčev poskus osebne diskreditacije, plakat vznemirja relevanten del splošne javnosti,” so zapisali in ugotovili, da je plakat do upodobljenega žaljiv tudi zaradi njegove politične pripadnosti. Na Oglaševalsko razsodišče se je sicer pritožila pred dobrim letom ustanovljena Pravna mreža za varstvo demokracije, ki je očitno prezrla dejstvo, da brez svobode govora oz. izražanja ni demokracije – javne objave pijanih politikov so očitno prepovedane, seveda le, če gre za “njihove”.

Foto: Facebook

Kordiš bi moral prodajo majic prijaviti FURS-u
Spomnimo, “vojna” med Kordišem in Snežičem se je začela, ko je Kordiš na enega izmed protestov prinesel transparent s Snežičevo podobo, na njem pa je pisalo “Po*ukaj me kot državni proračun”. Snežič mu seveda ni ostal dolžan, na sejo preiskovalne komisije je prišel oblečen v majico in masko z zdaj že vsem dobro poznano Kordiševo podobo. Ker Kordiš na sejah, kjer je prisoten Janez Janša, zelo rad omenja Snežiča, je ta rekel, da ima sliko svojega oboževalca. “Da javnosti malo vrnemo oboževalce, če že on z mojim transparentom po Ljubljani hodi, pa da se še njega malo vidi,” je dejal.

Foto: Facebook

Kordiš se je po provokaciji Snežiča odločil, da bo prodajal majice s svojo podobo in puloverje s podobo Snežiča, za 30 evrov. Zaslužek naj bi šel po Kordiševih besedah za žrtve nasilja SDS in njihove sodne stroške pri Pravni mreži za varstvo demokracije. Vendar pa je Kordiš ob tem spregledal dejstvo, da je znamka ddr. Rok Snežič zaščitena in da se bo morda moral, zaradi uporabe le-te, zagovarjati na sodišču. Snežič je poslancu Levice tudi sporočil, da ga je bil dolžan prijaviti Finančni upravi Republike Slovenije (FURS), in sicer zaradi delo na črno, “saj je kot davčni svetovalec dolžan podati prijavo, ko zazna davčno kršitev.”

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...