[Video] Francija z rekordnim številom okužb izgubila nadzor nad epidemijo!

Datum:

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo v sredo zvečer po televiziji nagovoril francoske državljane in predvidoma napovedal nove omejitve glede koronavirusa, ki bi lahko segale do ponovne ugasnitve javnega življenja, čeprav blažje kot spomladi.

                   

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo v sredo nagovoril francosko javnost glede novih ukrepov glede epidemije. Francoska vlada še vedno preučuje, katere ukrepe bi bilo najbolj smoterno sprejeti v luči tega, čemur mnogi strokovnjaki pravijo “brutalni drugi val okužb” s covidom-19.

Dve tretjini francoskega prebivalstva sta že pod omejitvijo gibanja v nočnem času. Zdi se, da so s torkovimi izjavami predstavniki vlade pripravljali teren za najavo novih ukrepov, saj je predsednik vlade, Jean Castex izjavil, da je “bistveno, da se sprejmejo novi ukrepi”, notranji minister Gérald Darmanin pa, da gre “kmalu pričakovati težke odločitve”.

Kritične razmere v državi

Medtem ko je bila marca večina primerov okužb v Franciji v vzhodnem delu, se zdaj okužbe širijo po vsej državi, bolnišnice pa se hitro polnijo. Francija je v nedeljo naštela rekordnih 52.000 novih primerov, vendar strokovnjaki pravijo, da je pri številnih asimptomatskih primerih številka verjetno še večja.

Francoski Znanstveni svet ocenjuje, da je v državi približno 100.000 primerov na dan, je v ponedeljek za radio RTL povedal predsednik sveta Jean-François Delfraissy. Delfraissy je epidemične razmere v državi označil za “zelo težke, verjetno celo kritične“. Povedal je, da so sicer predvidevali, da bo prišlo do drugega vala, a da so tudi sami presenečeni nad tem, kaj se dogaja. Vlada je sicer že pred desetimi dnevi razglasila izredno stanje, da bi s tem omogočila izvajanje strožjih ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

Številni strokovnjaki pravijo, da je država izgubila nadzor nad epidemijo in da nima izbire, da mora v zaprtje javnega življenja. Zdravnik, dr. Eric Caumes, vodja infekcijske službe v bolnišnici Pitié-Salpêtrière v Parizu, je povedal, da so bitko izgubili že pred nekaj tedni. Za dve tretjini Francije že velja omejitev gibanja ponoči, a dr. Caumes v njeno ućinkovitost ni prepričan.

Poskočilo število hospitaizacij

Število hospitalizacij zaradi koronavirusa se je v dveh tednih povečalo za 8.000 in številni pričakujejo, da bo vlada ta teden izdala nove ukrepe, ki naj bi jih napovedala v sredo, poročajo francoski mediji. Francoski predsednik vlade svari, da pred nevarnostjo ni nihče varen, niti mladi. V več francoskih mestih so zaprti bari, restavracije, kinodvorane in gledališča pa delujejo z omejitvami.

Trenutno je v Franciji skoraj 18.000 ljudi hospitaliziranih zaradi COVIDA-19, pred dvema tednoma pa jih je bilo manj kot 10.000. Trenutno je na oddelkih za intenzivno nego skoraj 3000 ljudi. Vse več držav po Evropi beleži rekordne številke okužb in temu primerno zaostruje ukrepe. Irska in Wales sta že v “lockdownu”, po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni pa imajo najvišjo stopnjo incidence v celotni Evropi Češka, Belgija, Luksemburg in Nizozemska. Francija ima najvišje skupno število zabeleženih primerov v Evropi, saj jih je bilo od začetka krize več kot 1,16 milijona.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...