V SDS kot kandidatko za ustavno sodnico podpirajo ugledno pravnico Verico Trstenjak

Datum:

V SDS kot možno kandidatko za ustavno sodnico predlagajo in podpirajo nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču Evropske unije Verico Trstenjak, je po pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju povedal vodja strankine poslanske skupine Danijel Krivec. Ta naj bi na kandidaturo tudi že pristala.

                   

Predsednik republike Borut Pahor je namreč danes na pogovore o možnih kandidatih za ustavne sodnike sprejel vodji poslanskih skupin SDS in LMŠ, v torek pa bo pogovore nadaljeval s predstavniki preostalih strank.

Kot je po posvetu pri Pahorju povedal Krivec, je predsedniku republike danes povedal, da v SDS ne podpirajo nobenega od dveh prijavljenih kandidatov na razpis za ustavnega sodnika – Andraža Terška in Boštjana Pintarja -, pač pa podpirajo pravno strokovnjakinjo z dolgoletnimi mednarodnimi izkušnjami – Verico Trstenjak. Za slednjo so Pahorju tudi predlagali, da jo uvrsti med uradne kandidate, kar je v tej fazi postopka po besedah Krivca še mogoče. “Zato se bodo postopki zdaj nadaljevali v tej smeri,” je dejal. Trstenjakova po njegovih besedah s kandidaturo soglaša.

Predsednik republike Borut Pahor in vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec (Foto: STA)

Trstenjakova je sicer danes za STA še pred srečanjem Krivca s Pahorjem povedala, da jo mesto ustavne sodnice zanima kdaj v prihodnosti, zato se na razpis ni prijavila. Če ne bo soglasja o prijavljenih kandidatih in bi dobila ponudbo od predsednika republike, pa bi o kandidaturi razmislila, je dejala.

Novega ustavnega sodnika, ki bi na ustavnem sodišču nadomestil Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče decembra, bi DZ po besedah Krivca lahko imenoval že na novembrski seji, a je to odvisno tudi od tega, kako se bodo o kandidatih izrekle druge stranke. O kandidatih za varuha človekovih pravicah se po besedah Krivca danes niso pogovarjali, saj naj bi to naredili potem, ko se bodo kandidati predstavili poslanskim skupinam, prav tako ne o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije, saj je postopek kandidatur še odprt, je dejal.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...