V SDS zahtevajo razpravo o covidnih razmerah in političnih čistkah na RTV

Datum:

Slovenska demokratska stranka je danes vložila dve zahtevi za sklic izredne seje v Odboru za zdravstvo in v Odboru za kulturo. Prva zahteva se nanaša na resnih razmer v bolnišnicah, te se namreč soočajo z navalom covidnih bolnikov. Druga zahteva se nanaša na politične kadrovske čistke na javni RTV. 

                   

Slovenski mediji so v zadnjem času odkrito poročali o stiskah v bolnišnicah. O število mrtvih zaradi Covida, odkar je na oblasti Robert Golob, je pisal tudi nekdanji direktor NIJZ dr. Milan Krek. “Odkar je na oblasti Golob, je za Covid vzel že 2000 življenj,” je razmišljal na spletnem portalu Portalplus.

Razkuževanje rok, nošenje zaščitnih mask, medosebna razdalja, zračenje prostorov, ostani doma ob znakih okužbe – preventivni ukrepi, ki so v času epidemije rešili številna življenja in mnoge obvarovali pred okužbo in hujšim potekom bolezni. Vendar pa, koliko, če sploh kaj, in kje, če sploh kje, lahko državljani danes še opazijo pozive in priporočila k preventivnim ukrepom? Tudi informacij o testiranjih ter pozivov in akcij k cepljenju praktično ni več.

Konec oktobra 2022 je koalicija v Državnem zboru RS sprejela interventni zakon, s katerim je za leto 2023, delno tudi za leto 2024, zagotovila zelo veliko davkoplačevalskega denarja za nujne ukrepe za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19.

Čeprav so Ministrstvo za zdravje v letu 2023 vodili kar trije predstavniki Gibanja Svobode, interventni zakon pa je nastal pod taktirko prvega ministra, to ne vpliva na zakone in njihovo izvrševanje. Za boj s covid-19 je bilo torej namenjeno veliko denarja, zato je javnost upravičena do pojasnil, kje in na kakšen način se v njihovih življenjih in pri zaščiti javnega zdravja pred covid-19 poznajo vsi ti vložki.

SDS opozarja na “dolgi covid”
Pri reševanju številnih nakopičenih izzivov v zdravstvu želijo v SDS opozoriti še na enega, ki je, kljub obljubam koalicije v predvolilnem času, ostal povsem spregledan in zanemarjen. Gre za številne državljane, ki se danes spopadajo z dolgim covidom. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je bilo v letih 2020 in 2021 na svetu 145 milijonov novih primerov dolgega covida, 51 milijonov v letu 2020 in 94 milijonov v letu 2021. Relevantnih raziskav in podatkov za Slovenijo tudi tukaj ni.

Od pristojnih želijo jasne odgovore
Predlagatelji nujne seje odbora so prepričani, da je zaradi različnih informacij o (ne)resnem stanju glede Covid-19, zaradi česar dobivajo številna vprašanja in pozive državljanov, dobrodošlo, da se opravi razprava in od pristojnih pridobi jasne odgovore na podlagi celovite statistike, ki je že bila vzpostavljena v času epidemije. Prepričani so, da je “čas, da Vlada Republike Slovenije zagotovi testiranja, zdravljenje in cepiva, hkrati pa javnost ažurno in celovito obvešča o stanju covid-19 v Sloveniji.”

Politično podrejanje javne RTV
SDS zahteva sklic izredne seje Odbora za kulturo tudi zaradi sistematičnega podrejanja RTV s strani vlade Roberta Goloba. V sporočilu za javnost pišejo, da je bila ena prvih obljub trenutnega premierja, “da bo njegova vlada v najkrajšem času začela pripravljati nov zakon z namenom političnega prevzema javne Radiotelevizije Slovenije (RTVS). In res je v sodelovanju s »civilno družbo« pripravila novelo zakona, ki je svojo potrditev doživela tudi na referendumu.”

V zadnje pol leta po precedenčni odločitvi Ustavnega sodišča, da se izvajanje zakona o RTVS več ne zadrži, čeprav o njegovi morebitni neustavnosti še ni presodilo, pa lahko spremljamo proces »depolitizacije RTV Slovenija«, ki ga je napovedal že sam predsednik vlade dr. Robert Golob.

Jeseni 2023, ko je novo vodstvo zavoda zamenjalo vse ključne direktorje in urednike, se je nato začel tudi pogrom nad posameznimi voditelji in novinarji, predvsem v informativnem programu 1. programa TV Slovenija. Voditelji, ki jim sicer ni mogoče odrekati novinarskih kompetenc, so bili z izgovorom, da si nova v. d. odgovorne urednice Polona Fijavž ustvarja svojo ekipo, umaknjeni z vodstvenih položajev posameznih oddaj, v redakciji pa se je začelo njihovo prikrito šikaniranje in podtalno demoniziranje.

V imenu depolitizacije so bili tako odstranjeni generalni direktor RTV, direktor TV, odgovorna urednica informativnega programa, urednik notranje politike, urednik zunanje politike, urednik dnevno informativnega programa, urednik spletnega portala, odstranilo se je voditelje dnevnoinformativnih oddaj. Zadeva je šla tudi celo tako daleč, da je morala ena od odstavljenih voditeljic zaradi vseh dogodkov in pritiskov poiskati urgentno zdravniško pomoč. Prav tako so bile ukinjene oddaje, ki kritično obravnavajo delo aktualne vlade.

Petnajstim zaposlenim v oddaji Panorama, ki za leto produkcijsko leto 2024 ni uvrščena v programsko-produkcijski in finančni načrt, je Uprava RTVS izdala odredbe o napotitvi na čakanje na delo doma od 3. do 31. 1. 2024 in jim v nasprotju z delovnopravno zakonodajo prepovedala vstop za prevzem osebnih stvari. Uprava javnega zavoda RTVS in njegovo vodstvo se z raznoraznimi manevri in izjemno brezobzirnostjo poslužujejo diskreditacij tudi dopisnikov iz tujine, pri čemer, brez utemeljitve prekinjajo že sklenjene pogodbe o delu.

Vsa omenjena ravnanja močno krnijo medijsko svobodo ter pluralnost medijev v slovenskem prostoru, saj so kadrovske čistke na javnem zavodu RTVS, ki ga plačujemo vsi davkoplačevalci, posledica revanšizma novega vodstva, ki je uperjen zoper sodelavce, ki niso sodelovali pri političnem aktivizmu v času prejšnje vlade. Slednjim nova uprava ne more očitati slabega dela ali neusposobljenosti, saj gre med novinarji in uredniki tudi za posameznike z dolgoletno novinarsko in profesionalno kariero ter strokovnjake v slovenskem medijskem prostoru.

SDS: To je zloraba pojma depolitizacija!
V Slovenski demokratski stranki pišejo, da “gre poleg popolne zlorabe pojma »depolitizacija« tudi za nedopustna ravnanja šikaniranja in poseganja v človekovo integriteto ter dostojanstvo. Vidni so tudi očitne kršitve veljavne delovnopravne zakonodaje, zato sklic nujne seje ocenjujemo kot prioriteto Odbora za kulturo.”

V ta namen Odboru za kulturo predlagajo, da po končani razpravi sprejme naslednji sklep:

“Odbor za kulturo poziva Vlado Republike Slovenije, da v roku enega meseca Odboru za kulturo predloži analizo reševanja uničenja javnega zavoda RTVS pred uničenjem in s tem očiščenjem janšizma, ki jih je od uveljavitve prispevala novela zakona o RTVS.”

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...