V SFRJ je bilo leta 1968 kar 10 odstotkov brezposelnih, o tem je poročalo celo režimsko Delo!

Datum:

Vsem, ki nismo ideološko obremenjeni, je jasno, da pravljice o dobrih starih časih v SFRJ ne držijo. Da je bila realnost povsem drugačna, kot nam jo prikazujejo današnji jugonostalgiki, kaže dejstvo, da je bila v nekdanji komunistični državi februarja 1968 kar 10-odstotna brezposelnost!

Kot vse kaže, je bilo režimsko trobilo Delo celo v časih totalitarne Socialistične federativne republike Jugoslavije bolj resnicoljubno kot danes. Februarja 1968 so tako poročali o stopnji brezposelnosti, ki je bila na ravni SFRJ kar 10-odstotna. Tako visoka stopnja brezposelnosti je povsem v nasprotju s pravljicami o dobrem življenju v SFRJ pod vodstvom komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita, kot nam jih predstavljajo današnji jugonostalgiki, od katerih so mnogi rojeni šele po razpadu te zavožene države. Iz članka izhaja tudi, da za izobrazbo, enakost in socialno mobilnost le ni bilo tako dobro poskrbljeno, saj je bilo kar 70 odstotkov brezposelnih nekvalificiranih delavcev.

V Sloveniji brezposelnih “le” 4,4 odstotka, pa še to na račun podzaposlenosti in emigracij
Članek v Delu je še navajal podatek, da je bilo v Socialistični republiki Sloveniji v tistem času 4,4 odstotka brezposelnih, a takšna številka je le navidezna. Opozoriti velja na problem podzaposlenosti, saj so bili mnogi uradno zaposleni premalo izkoriščeni, država pa si je na ta način kupovala socialni mir. Prav tako se je mnogo Slovencev in prebivalcev preostalih nekdanjih republik v želji po boljšem življenju odpravilo v razvitejše zahodne države, kot so Avstrija, Nemčija, Švica in Švedska. Kljub temu bode v oči, da je Delo celo v komunističnih časih objavljalo tudi manj prijetne statistike o navidezno uspešnem gospodarstvu ali t. i. socialistični pravljici. To je povsem v nasprotju s tem, čemur smo priča danes, ko to režimsko trobilo služi le še kot Kolektorjevo tovarniško glasilo in propagandni letak vladajoče garniture.

Razmere so se le še poslabševale
Razmere, ki še v najbolj rožnatih časih vseeno niso bile tako dobre, so se od tu naprej le še poslabševale, vse do razpada popolnoma zavožene, izropane in opustošene države. CIA World Factbook je leta 1990 jugoslovansko gospodarstvo opisal kot poltržno, zgrešen sistem delavskega samoupravljanja pa je privedel do inflacije zaradi pritiskov na rast plač, očitno je bilo kronično pomanjkanje potrošnih dobrin ter neizvajanje investicij. Jugoslovansko gospodarstvo bi po mnenju nekaterih ameriških ekonomistov tako lahko rešila le utopična kombinacija obsežne privatizacije, izdatnih investicij in razvojne pomoči z Zahoda ter političnih reform. Da so bile razmere naravnost grozljive, pričajo tudi statistični podatki za leto 1989, ko je inflacija znašala kar nepredstavljivih 2.700 odstotkov, stopnja sicer umetno zniževane brezposelnosti pa je dosegla kar 15 odstotkov.

Foto: STA

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Grozljive posledice legalizacije evtanazije v Kanadi, ki prihajajo tudi k nam

Evtanazija in samomor s pomočjo sta sprva v Kanadi...

Milei Ukrajini predal helikopterja, ki ju je Argentina prejela od Rusije

Argentina je Ukrajini predala dva večnamenska helikopterja Mi-171E, ki...

Spelji se, Ursula!

Globalistične elite so prepričane, da najbolje vedo, kaj je...