V Srebrenici, mestu genocida, na volitvah zmagal srbski kandidat

Datum:

Na lokalnih volitvah v Srebrenici je volilno zmago razglasil srbski kandidat za župana Mladen Grujičić. Če bo tudi uradno zmagal, bo prvi srbski župan Srebrenice po letu 1999. Mesto je bilo med vojno prizorišče genocida bosanskih Srbov nad Bošnjaki. 

Grujičić je bil skupni kandidat srbskih strank v Srebrenici, svojo zmago pa je razglasil na podlagi rezultatov iz 15 volišč od skupno 27. Po njegovih besedah je prejel 3534 glasov, njegov protikandidat in dosedanji župan Srebrenice, Čamil Duraković, pa samo 650. Osrednja volilna komisija je objavila le delne volilne rezultate z dveh volišč, po katerih vodi srbski kandidat.

Duraković je že pred volitvami opozarjal, da bodo Bošnjaki izgubili svojega župana, če ne bodo masovno odšli na volišča.

Srbski kandidat Grujičić ocenjuje, da si volivci želijo sprememb, hkrati pa zagotavlja, da bo občina še naprej organizirala spominsko slovesnost ob obletnici genocida nad več kot 8 tisoč Bošnjaki. “Želim obrniti nov list v Srebrenici, gledati naprej, razviti Srebrenico na vseh področjih, zagotoviti, da ljudje tam ostanejo, ne glede na vero ali narodno pripadnost,” je dejal.

Foto: epa
Foto: epa

Obstajajo sumi o nepravilnostih
Dosedanji župan Duraković je izpostavil, da je še prezgodaj za razglasitev zmage, saj je treba počakati na več tisoč glasov po pošti in tistih, ki ne živijo več v Srebrenici. Proslavljanje zmage Srbov v mestu je označil za provokacijo, prav tako pa je izrazil sum na nepravilnosti na volitvah, saj se je na volilni dan v mestu pojavilo preveč avtomobilov iz Srbije in ostalih ljudi, ki so samo prišli glasovat, nato pa so odšli.

Kot je še dejal, se zelo boji zmage srbskega kandidata, saj po njegovi oceni to ne bi bilo dobro za bošnjaške prebivalce, ki so preživeli genocid. 

Vodja glavne bošnjaške stranke v BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović je ocenil, da bi bila izguba Srebrenice največje razočaranje volitev. Izrazil je prepričanje, da bo župan ostal Duraković.

Še eno presenečenje: zmagovalec je vojni zločinec
V Veliki Kladuši na severozahodu BiH se je zgodilo še eno volilno presenečenje, saj je zmago razglasil zaradi vojnih zločinov obsojeni 77-letni Fikret Abdić. Abdić, ki je znan tudi kot bivši direktor v nekdanji Jugoslaviji znane družbe Agrokomerc, je bil leta 2002 na sodišču v Karlovcu obsojen na 15 let zapora zaradi vojnih zločinov kot vodja samooklicane avtonomne pokrajine Zahodna Bosna. Po prestani tretjini kazni je bil leta 2012 izpuščen.

Prvi neuradni izidi lokalnih volitev v BiH sicer kažejo, da so zmagale že sedaj vladajoče nacionalne stranke.

Dodik se krepi v Republiki srbski
Predsednik Republike srbske in v tej srbski entiteti BiH predsednik vladajoče Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD), Milorad Dodik, je dejal, da je njegova stranka v entiteti zmagala v 26 občinah, to je v 11 občinah več kot na volitvah pred štirimi leti. Med drugim v rokah Dodikove stranke ostaja tudi Banja Luka. Vodja opozicijske Srbske demokratske stranke, Mladen Bošić, je izrazil razočaranje zaradi slabega rezultata stranke.

Sarajevo ostaja bošnjaško
V Sarajevu je zmagala Izetbegovićeva stranka SDA. Po podatkih iz stranke je zmagala v vseh občinah v prestolnici BiH, tudi v občini center, kjer je leta vladala SDP BiH. Izetbegović je dejal, da je bošnjaška koalicija njegove stranke in Zveze za boljšo prihodnost (SBB) na volitvah dosegla zmago, čeprav ne velike. Zmagala je v najmanj 33 od skupno 74 občin bošnjaško-hrvaške entitete. Izetbegović je priznal poraz v nekaj občinah, a kot pomembno izpostavil, da je SDA zmagala v Sarajevu in v glavnem kantonu. Po delnih izidih volilne komisije je sicer zmagala v 34 občinah v federaciji.

Glavna stranka bosanskih Hrvatov, HDZ BiH, pa je po lastnih navedbah v bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH dobila 18 županov, štiri več, kot jih je imela doslej.

Zaradi pretepa ponovili volitve
V nedeljo je sicer prišlo do več konfliktov v mestu Stolac na jugu države, kjer so morali volitve prekiniti. Med drugim je prišlo do pretepa na volišču med bošnjaškim kandidatom in hrvaškim predsednikom volilnega odbora zaradi obtožb o volilnih nepravilnostih. V kraju s 14.500 prebivalci so bili trije ranjeni. Osrednja volilna komisija BiH bo danes odločila, ali bodo volitve v Stolcu ponovili.

Volitev se je v BiH udeležilo 53,8 odstotka volivcev, v Federaciji BiH 50 odstotkov, v Republiki srbski pa skoraj 60 odstotkov, še navajajo tuje tiskovne agencije.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...