V strelskem obračunu migrantov v Srbiji več mrtvih!

Datum:

Pri Horgošu na skrajnem severu Srbije so davi v strelskem obračunu umrli trije migranti, še en je bil ranjen, poroča portal srbske javne radiotelevizije RTS. Na teren so prispele okrepljene policijske enote.

Streljanje se je zgodilo v zapuščenih objektih nekdanjega kmetijskega posestva v bližini naselja Horgoš, nedaleč od meje z Madžarsko, so za RTS potrdili iz policijske uprave v Kikindi. Prebivalci naselja so kljub temu vznemirjeni, nekateri pa na družbenih omrežjih navajajo, da streljanje z obmejnega pasu slišijo od zgodnjih jutranjih ur, še poroča RTS.

Ne gre za prvi tak incident v zadnjem obdobju. Po dveh streljanjih na območju Subotice je srbska policija minuli mesec v akciji na severu države pridržala skoraj 400 migrantov ter jih prepeljala v sprejemne centre.

Migranti v Srbiji so že večkrat povzročali težave. (Foto: epa)

Čeprav je do streljanja prišlo izven naseljenega kraja, so občani Horgoša razburjeni in že od jutra na družbenih omrežjih pišejo o dolgotrajnem streljanju, ki ga je bilo slišati na obmejnem območju.

Obračun dveh skupin migrantov
“Žal smo doživeli, da je tudi Horgoš kraj, podoben bližnjevzhodni fronti! Avtomatsko orožje poka po vasi že od 4. ure zjutraj?! Kaj šele bo?” se glasi eden od komentarjev na družbenih omrežjih.

Na kraj so prispele policijske sile, ki so iskale storilce. Obveščeno je bilo tudi višje državno tožilstvo v Subotici. Telegraph piše, da gre za spopad med dvema skupinama migrantov.

Strelski obračuni niso za obmejno mestece nič novega

Takšni spopadi pa so v obmejni vasici že kakšno leto dni del vsakdana. Do podobnega strelskega obračuna je prišlo že lanskega novembra, ko je bilo ob posredovanju varnostnih sil pridržanih več oseb, 20-letnik pa je bil med spopadi dvakrat ustreljen v prsi. Takrat sta se spopadli dve skupini migrantov iz Maroka in Pakistana. V posnetkih, objavljenih v lokalnih skupinah na Facebooku, je bilo takrat slišati strele iz avtomatskega orožja, ki odmevajo po središču tega manjšega kraja.

“To ni več Srbija, to je Sirija. Nič drugega ne morem reči. Ne moremo se več brezskrbno sprehajati, medtem ko migranti hodijo okoli oboroženi in mečejo ročne bombe. To se ne dogaja le pri nas, temveč tudi drugje,” je takrat povedal eden od obupanih prebivalcev vasi.

Varnostne kamere so ujele posameznike, ki nosijo puške AK-47 kalašnikov. STA je poročala, da so prebivalci Horgoša takrat organizirali shod, na katerem so opozarjali na prisotnost “več tisoč migrantov” na območju njihove občine, ki šteje manj kot 6000 ljudi, in zahtevali povečano prisotnost policije.

Oboroženi migranti

Razsežnosti migrantske problematike na srbski severni meji z Madžarsko so razvidne tudi iz tega, da so srbski mediji v začetku avgusta poročali o policijski operaciji, v kateri so policisti v gozdnem pasu ob meji odkrili približno tristo migrantov, ki so imeli velike zaloge orožja. V operaciji je sodelovalo 820 policistov, ki so se podali na lov za skupino, za katero so domnevali, da tihotapi migrante v Evropsko unijo. V operaciji so sodelovali tudi pripadniki posebne protiteroristične enote in obmejne policije. Priprli so sicer samo 13 posameznikov, še 27 pa jih je bilo obtoženih zaradi prekrškov. Policija je pri migrantih našla devet avtomatskih pušk, lovsko karabinko z daljnogledom, tri pištole in kar 841 nabojev. Preostali migranti iz skupine so bili razporejeni po migrantskih centrih. Srbija je za zdaj za migrante tranzitna država. Sosednja Madžarska je zato že pred časom okrepila svojo mejo s Srbijo, ko je postavila ograje in prepreke ter povečala število varnostnikov. Obe državi sodelujeta tudi na področju skupnega preprečevanja nezakonitih migracij.

Kmalu tudi v Sloveniji

Od takrat se očitno ni nič spremenilo, državljani na obmejnem območju pa še vedno trepetajo, podobno kot v marsikateri slovenski obmejni vasi in območjih, kjer so azilni centri. Pri tem je treba opozoriti, da le nekateri mediji, ki nismo povsem v žepu in pod nadzorom vlade poročamo o porastu kaznivih dejanj s strani migrantov. Brez nas ne bi izvedeli o posilstvu sredi železniške postaje, niti o 79-letnici, ki jo je posilil palestinski prosilec za azil. Migrantska kriza pa bo vsak dan hujša. Do novega leta bodo na Balkanu prvi palestinski migranti, ki jim bo Pravno-informacijski center podelil navodila, kako najbolj učinkovito zaprositi za azil v Sloveniji.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...