V torek je bilo v Sloveniji opravljenih 919 testiranj, 14 novih okužb s COVID-19 in 21 hospitaliziranih

Datum:

“Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 28. 7. 2020 (00:00-24:00): število testiranj: 919, število pozitivnih: 14, število hospitaliziranih: 21, število oseb na intenzivni negi: 4, dnevno število odpuščenih iz bolnišnice: 0 in število umrlih: 0,” za javnost sporoča Vlada republike Slovenije, ki na svoji spletni strani sicer sporoča, da se širjenja novega koronavirusa pri nas umirja. 

                   

“Širjenje virusa SARS-CoV-2 (koronavirus) se v Sloveniji umirja, zato je vlada na podlagi strokovne ocene Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kar državi omogoča Zakon o nalezljivih boleznih, 15. maja preklicala epidemijo, ki jo je razglasila 12. marca,” na svoji spletni strani sporoča Vlada RS. Vendar pa ne glede na spodbudno umirjanje nevarnost širjenja, po njenih navedbah, še vedno obstaja, zato je treba dosledno upoštevati medsebojno razdaljo, higieno rok in kašlja ter izolirati bolne..

“V vseh zaprtih javnih prostorih sta razkuževanje rok in nošenje maske oziroma rute ali šala obvezna. Enako velja tudi med potniki v javnem prometu, ki morajo ob vstopu in med prevozom obvezno dosledno nositi zaščitno masko ter razkuževati roke,” so še zapisali na spletni strani Vlade RS. Obenem je navedeno, da so navkljub postopnemu sproščanju ukrepov v Sloveniji še vedno prepovedana vsa množičnejša zbiranja oziroma združevanja na javnih krajih. “Od 9. julija dalje so na javnih mestih dovoljena zbiranja do največ 10 oseb hkrati na istem mestu, pri čemer je potrebno prav tako dosledno upoštevati vse varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.”

Obenem mora organizator oziroma sklicatelj druženja na javnem mestu obvezno oblikovati seznam vseh prisotnih, ga posredovati Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, če ta tako zahteva ter ga še po tem hraniti en mesec. Poleg tega lahko obratujejo nastanitveni objekti z več kot 30 sobami, gostom pa so spet na voljo nastanitveni objekti za potrebe zdraviliškega zdravljenja, središča za velnes in fitnes, bazeni ter vodne dejavnosti. Še naprej pa do nadaljnjega ostajajo zaprte diskoteke in nočni klubi.

Foto: STA

Ob tem na STA sporočajo, da sta bili v Domu starejših občanov v Hrastniku potrjeni dve novi okužbi. V njem so v torek odvzeli pet brisov. V tem času je eden od okuženih ostarelih že okreval. Vse od izbruha okužbe 10. julija pa so do današnjega dne za posledicami Covida-19 umrli kar trije stanovalci doma za ostarele. Po navedbah občine Hrastnik je med stanovalci kar 40 aktivnih okužb, obenem pa je okuženih še deset zaposlenih.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...