Janša ob obisku Morawieckega: EU mora podpirati države, ki varujejo schengen, tudi s financiranjem ukrepov, kot so fizične prepreke na meji

Datum:

Predsednik vlade Janez Janša se je danes na delovnem kosilu srečal s predsednikom Vlade Republike Poljske Mateuszom Morawieckim. Glavna tema pogovorov med poljskim in slovenskim kolegom so bile razmere na poljsko-beloruski meji, odnosi med EU in Belorusijo ter razmere v Ukrajini. Janša je poljskemu kolegu Mateuszu Morawieckemu zagotovil podporo in solidarnost glede migrantske krize na meji z Belorusijo. Poudaril je, da bi morala EU financirati vse ukrepe za varovanje zunanje meje EU, to vključuje tudi fizične prepreke. Morawiecki je poudaril, da imata državi glede varnosti enaka stališča.

                   

Veseli smo, da danes lahko gostimo predsednika vlade Poljske Mateusza Morawieckega, našega prijatelja, sodelavca v Evropskem svetu in predsednika vlade države, ki v tem času ne brani samo meje svoje države, ampak meje celotne Evropske unije in meje zveze Nato“, je uvodoma dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša. Ob tem je izrazil podporo in solidarnost Poljski in njenemu predsedniku vlade in mu čestital za odločnost in pogum. “Slovenija obsoja aktivnosti beloruskega režima predsednika Lukašenka, s katerimi izrablja ljudi za doseganje političnih cilje in za poskus destabilizacijo celotne Evropske unije,” je še dejal.

Poljska je v lanskem letu v desetih rotacijah pomagala pri varovanju tistega dela schengenske meje, ki jo varuje Slovenija, in to pomoč zelo cenimo. “Tudi Slovenija ima problem s pritiskom ilegalnih migracij. V lanskem letu smo na schengenski meji zaustavili 14.000 poskusov ilegalnega prehoda, letos je bilo teh primerov 8.500,” je še dejal Janša.

EU mora v celoti podpirati države članice, ki varujejo schengensko mejo, tudi s financiranjem vseh ukrepov, tudi fizičnih preprek na meji. Fizične prepreke na meji predstavljajo ukrep, ki preprečuje nasilje, nezakonite prehode meje in nadomešča uporabo bolj invazivnih sredstev.

Morawiecki je na novinarski konferenci poudaril, da Poljska in Slovenija delita enako stališče glede varnosti. Glede varovanja meja je prepričan, da je to naloga vsake suverene države. “Kakšna je država, ki ne varuje svojih meja, ali je v resnici suverena. Zame je odgovor nedvomen. Država, če želi biti suverena, mora odločati o tem, kdo lahko pride na njeno ozemlje,” je povedal. Poudaril je še, da konflikt sicer ni nikoli dobra rešitev. Zavzema se predvsem za iskanje rešitev, s katerimi se bomo izognili naraščanju napetosti.

Janez Janša je še dejal, da Slovenija sproža iniciativo o skupnem javnem naročilu za zdravila zoper covid. “Slovenski minister za zdravje Janez Poklukar bo z omenjeno iniciativo seznanil tudi ostale evropske kolege. Ker imamo dobre izkušnje z omenjenim mehanizmom pri nabavi cepiv, bi bilo prav, da se podoben pristop uporabi tudi za nova zdravila, ki se odobravajo, in vsem državljanom in državljankam EU zagotovimo dovolj zdravil takoj, ko bodo na voljo.”

Janša je spomnil na pomoč Poljske, ki je v Slovenijo poslala nekaj svojih policistov za pomoč pri varovanju meje. Pri tem je povedal, da so lani na slovenski meji skupno preprečili 14.000 poskusov nezakonitega prečkanja meje, letos pa 8500. Slovenski premier je danes še zagotovil pomoč Poljski v enaki obliki. Kot je pojasnil, je od danes Slovenija pripravljena na pomoč pri varovanju poljske meje poslati svoje policiste, ko bo Varšava za to zaprosila.

Premierja sta danes izrazila še skrb glede kopičenja ruskih vojakov na meji z Ukrajino in krize z dobavo plina, slednje namreč močno vpliva na porast cen v Evropski uniji na vseh področjih. Strinjala sta se tudi glede nadaljnje podpore evropske perspektive držav Zahodnega Balkana. Prepričana sta, da je njihova prihodnost v EU in da bi morali Zahodnemu Balkanu poslati jasen signal glede tega.

Poljski premier se te dni mudi pri evropskih voditeljih, pri katerih si želi zagotoviti podporo ob krizi na meji. Na meji med Belorusijo in Evropsko unijo so že tedne razmere zaostrene, saj se je tam zbralo več tisoč migrantov. Migrante so sedaj sicer namestili v začasni center nedaleč od meje v Belorusiji, številni še vedno čakajo na priložnost za prečkanje meje v EU.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki