V zračnem napadu v Afganistanu ubitih 8 policistov

Datum:

V zračnem napadu ameriške vojske je bilo ubitih osem afganistanskih policistov. ZDA so ta podatek potrdile, vendar vztrajajo, da je bil njihov napad zgolj odgovor na grožnje.

“Prvi zračni napad s strani ameriške vojske je ubil enega policista, medtem ko so vsi zračni napadi, ki so sledili, ubili še najmanj sedem drugih,” je za Russia Today povedal Rahimullah Khan, poveljnik rezervne policijske enote v Uruzganu.

Vsakega, ki je sodeloval pri tem, je treba kaznovati
Afganistanska spletna stran ToloNews pa poroča, da je bilo ubitih osem pripadnikov afganistanske nacionalne policije ANP, medtem ko so delali na svoji kontrolni točki v osrednji provinci Uruzgan. “Sovražniki so bili daleč, vsaj 800 metrov od naše kontrolne točke, njihove zastave so bile dvignjene, oni pa so prihajali in bombardirali policiste. Zdi se, da jim je nekdo odredil, da to počnejo, ali pa so pač naredili napako. Vsakega, ki je sodeloval pri tem, je treba kaznovati,” je medijem zaupal nekdo od prisotnih, ki pa ni želel biti imenovan.

Eden izmed vojakov, ki so preživeli napad, predstavil se je kot Torjan, pa je razkril: “Bil sem na svoji kontrolni točki. Prvi napad je ubil naše kolege in ko smo jih poskušali izvleči s kontrolne točke, se je zgodil še drugi napad.”

Američani zatrjujejo, da je bila samoobramba
Z ameriške vojaške baze v Kabulu so potrdili, da so njihova bojna letala izvedla zračne napade na tem območju, vendar so ob tem dodali, da je bil cilj le-teh “napad na posameznike, ki predstavljajo grožnjo afganistanskim nacionalnim varnostnim silam.” Ameriški vojaški predstavnik general major Charles Cleveland pa je dodal, da nimajo nobenih dodatnih informacij o teh posameznikih, kdo so in zakaj so napadli afganistanske nacionalne obrambne in varnostne sile. “ZDA, koalicija in afganistanske sile imajo pravico do samoobrambe in v tem primeru je bil to odziv na neposredne nevarnosti,” še navaja Reuters Clevelandove besede. Afganistanski uradniki zdaj preiskujejo napad in komunikacijo z vodstvom ameriške koalicije.

Afganistanske varnostne sile se s podporo zračnih napadov ameriške vojske in mednarodnih svetovalcev še naprej bojujejo proti talibanskim upornikom v državi.

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...