Nussdorferjeva dela uslugo Radiu študent, vojake bi poslala delit hrano

Datum:

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer bi rada vojakom na meji odvzela nekatera policijska pooblastila, ki so jim jih podelili poslanci za delo na meji z namenom pomoči pri obvladovanju migrantske krize. Vojaki bi po njenem na meji sicer lahko ostali, a kaj dosti več pooblastil, kot je deljenje hrane, v tej situaciji ne bi imeli. 

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je danes opredelila do zahtev Radia Študent in belokranjske civilne pobude. Za izpodbijanje Zakona o nadzoru državne meje, ki je podlaga za postavitev ograje na meji, se ni odločila, bo pa zahtevala ustavno presojo Zakona o obrambi, ki vojakom na meji podeljuje nekatera policijska pooblastila. Ob tem ustavnemu sodišču predlaga, naj novelo zakona razveljavi in zadrži njegovo izvajanje.

Problem glede pooblastil obvladovanja množic
Kot je pojasnil namestnik varuhinje Ivan Šelih, sicer v uradu varuhinje ne menijo, da vojska ne bi smela izvajati drugih nalog, a so pooblastila v noveli zakona premalo jasno in določno zapisana. Kot je še poudaril, gre predvsem za pooblastili napotitve ter obvladanja skupin in množic, ki v predpisih o policistih nista nikjer izrecno opredeljeni. Težavo vidijo predvsem pri vprašanju nadzora in odgovornosti, v zakonu pa niso opredeljeni niti pritožbeni mehanizmi.

Glede ograje le priporočila vladi
Za izpodbijanje Zakona o nadzoru državne meje se niso odločili. Ker pa niso zadovoljni z nekaterimi načini izvajanja le-tega, so na vlado naslovili nekaj predlogov – med drugim, naj vsem oškodovanim zaradi žičnate ograje zagotovi plačilo odškodnine ter ponovno pretehta upravičenost postavitve ograje na nekaterih območjih.

Dopis na vlado so poslali danes, Nussdorferjeva pa predlaga, da jo predsednik vlade sprejme na pogovor. Kot je pojasnila, je pri obeh pobudah dala prav pobudnikoma ter zavrnila očitke, da so se o pobudah predolgo odločali. ”Zadevo smo morali skrbno in temejito preučiti, saj varuh ni poštar, ki bo kaj odnesel namesto koga,” je dejala varuhinja.

M. G., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...