Takole borci proti pravicam otrok znova lažejo Sloveniji, nato pa svoje izjave “popravijo”

Datum:

Borci proti pravicam otrok, v nedavni referendumski kampanji znani tudi pod imenom “Čas je ZA”, na družabnem omrežju Facebook ponovno zavajajo slovensko javnost. Tokrat so si po svoje prevedli in raztolmačili odločitev indijskega sodišča glede kriminalizacije homoseksualcev. Potem ko so zaradi neresnične objave doživeli plaz kritik, so svojo objavo skromno popravili, pri čemer pa podatka, da gre za popravek – niso zapisali.

Skupina “Čas je ZA”, ki se je že v lanski kampanji marsikdaj izkazala z zavajanjem, nadaljuje svoje “poslanstvo”. Na svoji Facebook strani so delili povezavo in ob tem objavili zapis, v katerem pojasnjujejo, da je “Indija kriminalizirala istospolne stike” in da “mnogim moškim in ženskam v Indiji grozi zaradi tega dosmrtna ječa”. Ob tem so pozvali še k podpisu peticije, ki jo organizira aktivistična mreža Avaaz.org.

vir: Facebook
Vir: Facebook

Prvič laž, drugič laž
Le nekaj klikov po spletu nas pripelje do člankov britanskega BCC-ja, Independenta in drugih svetovnih medijev, ki navajajo povsem drugačno zgodbo od “borcev ZA”. Prva neresnica je ta, da so v Indiji kriminalizirani istospolni stiki. Država namreč ni kriminalizirala istospolnih stikov, ampak je sodišče zakon, s katerim bi razveljavilo zakon iz leta 1860, ki kriminalizira istospolne odnose, le začasno zadržalo. Poleg tega že sam predmet zakona ni definiran kot “istospolni stiki”, ampak je v indijskih zakonih pojav homoseksualnosti označen za “nenaravno dejanje”.

Druga neresnica, ki so jo člani skupine “Čas je ZA” zapisali v svoji objavi, je, da “mnogim moškim in ženskam v Indiji grozi zaradi tega dosmrtna ječa”. Če gre zaupati britanskemu BBC-ju, je najvišja zagrožena kazen za homoseksualne odnose v Indiji 10 let zapora.

Najprej takole, potem pa so si premislili …
Ob zavajajočo objavo “borcev ZA” so se na Twitterju in omrežju Facebook obregnili mnogi komentatorji, ki so jim med drugim predlagali, naj – preden objavijo kaj takega –vsaj uporabijo Google”. Kritike so doživeli tudi s strani ljudi, ki so sicer njihovi podporniki, in so si jih očitno zelo vzeli k srcu ter svojo objavo “popravili”. Tako so stavek, da je Indija “kriminalizirala istospolne stike” spremenili v “Indija je razveljavila zakon, ki je dekriminaliziral istospolne stike”, besedno zvezo “dosmrtno ječo” pa so popravili v “dolgoletno ječo”.

vir: Facebook
Vir: Facebook

Odločitev o novem zakonu je sedaj na vladi
Leta 2009 so se indijski (in tudi drugi) podporniki gejev, lezbijk, biseksualcev in transeksualncev veselili, saj je višje sodišče v mestu Delhi razveljavijo drakonski zakon indijskega kazenskega zakonika (sekcija 377), ki je od leta 1860 kriminaliziral homoseksualnost. V decembru je najvišje sodišče v državi sodbo nižjega sodišča razveljavilo in zakon – s katerim bi bili ti drakonski zakoni, izvirajoči še iz časa britanskega kolonializma, razveljavljeni – zadržalo. Odločitev o tem zakonu je sodišče sedaj predalo vladi, ki se bo o njegovem sprejetju izrekla v bližnji prihodnosti.

A. D.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

Grims: Nobenega migracijskega pakta ne potrebujemo, potrebujemo drastično spremembo v Bruslju

Evropski parlament je v tem tednu sprejel migracijski pakt,...

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...