Več kot dve tretjini francoskih volivcev ni zadovoljnih s predsednikom Emmanuelom Macronom

Datum:

Nedavna anketa, ki je bila objavljena v nedeljo, je razkrila, da nekaj več kot dve tretjini francoskih volivcev ni zadovoljnih s tem, kako predsednik Emmanuel Macron vodi njihovo državo. Le 34 odstotkov vprašanih je namreč za tednik Le Journal du Dimanche (JDD) dejalo, da so zadovoljni, 66 odstotkov pa jih je zatrdilo, da so nezadovoljni. 

V času vrhunca gibanja rumenih jopičev minulega decembra je Macronova ocena odobravanja padla na le 23 odstotkov, kar je bilo podobno oceni njegovega predhodnika Francoisa Hollanda konec leta 2013, ki ga pogosto obravnavajo kot najbolj nepriljubljenega predsednika v moderni francoski zgodovini.

Raziskava javnega mnenja med 21. in 22. avgustom, po devetih mesecih protestov rumenih jopičev, je vključila 988 francoskih volivcev, navaja Voice of Europe. Aprila lani je Macron za ublažitev gneva francoskega prebivalstva obljubil znatno znižanje davkov in hkrati zahteval vzpostavitev javnega reda. Povedal je, da bo znižanje davkov znašalo približno 5 milijard evrov, plačalo pa se ga bo z odpravo davčnih olajšav za pravne osebe, daljšim delovnim časom in zmanjšanjem javne porabe.

Macron na vrhu G7 preusmerjal pozornost
Čeprav so se protesti rumenih jopičev za sedaj “sfižili”, vprašanje pokojnin in nadomestil za brezposelnost ostaja pereča problematika, ki bi lahko vnovič sprožila začetek protestnega gibanja. Nič čudnega zato ni, da je med vrhom G7 v Biarritzu Macron svoje napore usmeril v preusmeritev medijske pozornosti z domačih vprašanj na Iran in Brazilijo. Druga zgodba pa je, kako mu je to uspelo.

Foto: epa

V času letošnjega vrha G7 se je med Macronom in brazilskim predsednikom Jairom Bolsonarom odvil intenziven prepir na družbenih omrežjih, preko katerih naj bi Bolsonaro očitno užalil Macronovo ženo. V odgovoru na objavo je Macron Bolsonara označil kot izredno nesramnega. Po koncu vrha je Bolsonaro zavrnil 20 milijonov ameriških dolarjev nujne pomoči, ki so jo države G7 ponudile za boj proti požarom v Amazoniji. Bolsonaro je sprva dejal, da bo denarno pomoč sprejel šele, ko se mu bo Macron opravičil. Odtlej je omehčal svoje stališče in dejal, da bo sprejel denar ob določenih pogojih, kar kaže, da je opustil zahtevo za opravičilo.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...