Več očetovskega dopusta, višja socialna pomoč, otroški dodatki in več štipendij

Datum:

Z novim letom bo višja denarna socialna pomoč za samsko osebo, otroški dodatki v petem in šestem dohodkovnem razredu pa bodo podobno visoki kot pred uveljavitvijo varčevalnega zakona. Prav tako naj bi bilo več štipendij in subvencioniranih kosil, sporočajo z ministrstva za delo.

Varčevalni ukrepi so pri denarnih socialnih pomočeh in varstvenih dodatkih s 1. januarjem 2016 v celoti odpravljeni. Denarna socialna pomoč za samsko osebo se z novim letom z dosedanjih nekaj manj kot 271 evrov zvišuje na malenkost manj kot 289 evrov, saj se znesek minimalnega dohodka namreč zvišuje na 288,81 evra. Toliko znašajo tudi redna denarna socialna pomoč, izredna denarna socialna pomoč in posmrtnina, po navedbah ministrstva poroča STA.

Cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo je do sedaj znašal 465, 71 evra, po novem letu pa znaša največ 470,76 evra. Na ministrstvu opozarjajo, da je za uveljavljanje višjega zneska treba oddati novo vlogo na center za socialno delo najkasneje do konca februarja, in sicer tudi v primeru, če ima upravičenec še veljavno odločbo.

Spremembe tudi pri otroških dodatkih in državnih štipendijah
Del Zakona za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012, ki je v petem in šestem dohodkovnem razredu znižal otroški dodatek za deset odstotkov, z novim letom preneha veljati. Višji otroški dodatek kot v letu 2015 bo prejelo 97.000 otrok, navaja ministrstvo.

Spremembe so tudi pri državni štipendiji. Po varčevalnem zakonu bi morali biti do nje znova upravičeni vsi iz družin iz petega dohodkovnega razreda. Ker pa bi to za državni proračun pomenilo preveliko obremenitev, je uvedeno prehodno obdobje, v katerem še ne bodo upoštevani čisto vsi. Do državne štipendije so tako upravičeni dijaki in študenti iz družin s povprečnim mesečnim dohodkom do 56 odstotkov na družinskega člana. V štiričlanski družini cenzus znaša 2250 evrov. Državno štipendijo bo tako prejelo približno 3200 dijakov in študentov več kot v letu 2015. Za uveljavitev te pravice pa je treba na center za socialno delo oddati novo vlogo, opozarjajo na ministrstvu.
Tudi novopečenim očetom nekaj dodatnih dni
Z novim letom se očetovskemu dopustu dodaja 5 dni, tako da bodo imeli očetje skupno 20 dni očetovskega dopusta. Vsem, ki imajo pravico do otroškega dodatka že priznano, nove vloge ni potrebno vlagati. Pravica se jim namreč po pojasnilu ministrstva ne bo znova odmerila.

28.900 več otrok s subvencioniram kosilom
Še naprej bo v celoti subvencionirano kosilo za otroke iz družin, ki so uvrščene v prvi dohodkovni razred. Dodatno pa se z novim letom uvaja 70-odstotna subvencija za učence iz družin, ki se uvrščajo v drugi dohodkovni razred, ter 40-odstotna subvencija za učence iz družin iz tretjega dohodkovnega razreda.

Subvencijo kosila bo tako imelo približno 45.500 učencev ali 28.900 več kot v letu 2015. Staršem vlog za subvencijo kosila ni treba oddajati, saj bodo šole upoštevale uvrstitev v dohodkovni razred iz odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji in tako obračunale predpisano višino subvencije.

A. D., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...