Vedno več politične volje, da se ruskim državljanom prepove počitnikovanje v EU

Datum:

Po tem, ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozval voditelje zahodnih držav, da uvedejo prepoved izdaje potnih listov za ruske državljane in zaprejo meje za turiste, se je sprva na poziv odzvalo le nekaj držav, zdaj pa jih sledi vedno več.

Evropske plaže in mesta so polna turistov, med katerimi pa so tudi Rusi, za katere bo to morda zadnje poletje, ki ga bodo preživeli na sredozemski plaži, v kolikor bodo nekateri politiki dosegli svoje. Na pobudo Ukrajine so tudi Estonija, Latvija, Finska in Češka pozvale EU, naj omeji ali blokira kratkoročne schengenske vizume za Ruse, v znak protesta proti invaziji njihove države na Ukrajino. Odzvala se je tudi Danska, saj je zunanji minister Jeppe Kofod izjavil, da je Danska pripravljena začeti razpravo o vseevropski prepovedi turističnih vizumov za ruske državljane.

Po šestih mesecih vojne predlog odraža široko razočaranje ruske javnosti, za katero se zdi, da ni sposobna ali noče vzpostaviti pomembnega odpora vojni, ki se vodi v njihovem imenu. Razmere so poslabšali odmevni incidenti, vključno z Rusinjo, ki je nadlegovala dva ukrajinska begunca v Evropi. To je spodbudilo dodatno voljo za uvajanje dodatnih sankcij, kot je ukinitev izdajanja turističnih viz Rusom. Medtem ko je nemški kancler Olaf Scholz poziv zavrnil, češ da je popolna prepoved izdaje vizumov za Ruse “težko predstavljiva”, bodo zunanji ministri EU o ukrepu le razpravljali na neuradnem srečanju ta mesec, čeprav bi bila za to potrebna splošna odobritev 27 članic bloka.

Tudi estonska ministrica Kaja Kallas bi naredila konec ruskemu turizmu v Evropi. (Foto: epa)

Njihov predlog pa je sprožil tudi burno razpravo med Rusi, ki se bojijo, da bi se s prepovedjo izdaje turističnih viz morali vrniti v izolacijo, ki pa spominja na sovjetsko obdobje, obdobje izolacije pa bi jim le zaprlo pogled na svobodni svet. Ilja Krasilšik, ruski spletni založnik, ki so mu v Rusiji grozili s pregonom zaradi nasprotovanja vojni in je trenutno v Evropi, je za Guardian povedal, da sicer dvomi, da bo prepoved izdaje vizumov sprejeta, da pa je že zdaj oteženo odpiranje računov v Evropi Rusom, ki so v izgnanstvu, “izkušnje iz Sovjetske zveze kažejo, da zapiranje meja ne vodi v strmoglavljenje režim. Razumem trenutno jezo, a mislim, da je dolgoročno nevarno.” je povedal.

Zapiranje Rusov v Rusijo bi lahko imel kontra produktiven učinek
Nekateri sicer razumejo odločitev zahoda, vendar mnogi menijo, da bi imelo zadrževanje ljudi v Rusiji kontra produktiven izid, saj bi ljudje znotraj spletli še večja zavezništva. Ruski aktivisti pravijo, da so turistične vize pomembno orodje za mnoge, ki želijo zapustiti Rusijo, zlasti ko bežijo čez kopenske meje, ker je letenje iz države predrago ali prenevarno. Prav tako pa je omogočeno potovanje iz Rusije varnostni mehanizem za tiste, ki si bodo želeli oditi na varno.

Bo Evropa prenehala izdajati vize za ruske turiste? (Foto: schengeninfo)

Države, kot so Latvija, Estonija in Finska, so od začetka vojne opazile pritok ruskih turistov in emigrantov ter začele neodvisno zaostrovati pravila priseljevanja in uveljavljati omejene prepovedi izdaje vizumov. Drugi neformalni predlogi, namenjeni omejevanju ruskega turizma med vojno, vključujejo zahtevo, da Rusi ob vstopu v Evropo podpišejo izjavo, v kateri obsojajo invazijo. Nekdanji ameriški veleposlanik v Rusiji Michael McFaul predlaga, da bi morali ruski obiskovalci plačati davek v višini okoli 100 evrov za obnovo Ukrajine. Kljub sankcijam, tudi morebitnim zapiranjem meja v Evropi, pa mnogi trdijo, da bo elita vedno našla način in pot do Evrope, saj za take vedno obstajajo vrzeli.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...