Velika vrnitev Berlusconija? Italijanska desnica ga je podprla za predsednika države

Datum:

Vodilni člani desnosredinskih strank v Italiji so podprli nekdanjega premierja in predsednika stranke Naprej Italija Silvia Berlusconija pri kandidaturi za predsednika države, medtem ko aktualni predsednik Sergio Mattarella ne bo več kandidiral. Po sestanku, ki so ga imeli v Berlusconijevi vili v Rimu, so dejali, da ima Berlusconi v trenutnih težkih razmerah “avtoriteto in izkušnje, ki si jih država zasluži in jo Italijani pričakujejo”. Berlusconi pa ima podporo tudi na evropskem parketu, kjer ga je podprl vodja največje stranke ELS Manfred Weber. 

Vsa večja verjetnost obstaja, da bo nekdanji italijanski premier in vodja stranke Naprej Italija (Forza Italia) Silvio Berlusconi kandidiral za predsednika države, medtem ko je aktualni italijanski predsednik Sergio Mattarella dejal, da ne bo ponovno kandidiral. Italijanske desnosredinske stranke naj bi se že dogovorile o njegovi kandidaturi, s čimer bo dobil podporo pri glasovanju za predsednika.

Vodilni člani več desnih strank so se sestali v petek zvečer v Berlusconijevi vili v Rimu. Poslanci iz konservativne stranke Naprej Italija, skrajno desne stranke Liga, skrajno desnih Bratov Italije in ostali so se strinjali, da je 85-letni Berlusconi prava oseba za predsednika. V izjavi za javnost so dejali, da ima Berlusconi v trenutnih težkih razmerah “avtoriteto in izkušnje, ki si jih država zasluži in jo Italijani pričakujejo”.

Foto: epa

Medtem pa so vodilni levičarski poslanci kritizirali njegove načrte, da bo kandidiral. Giuseppe Conte, ki vodi populistično Gibanje petih zvezd, je njegovo kandidaturo označil za “nepredstavljivo možnost”. “Podoba predsednika republike mora odražati visok in nesporen moralni profil. Mislim, da se Berlusconi ne more pohvaliti s temi zahtevami in težko si je predstavljati, kakšno škodo bi njegova morebitna izvolitev povzročila podobi naše države,” pa je v soboto na Twitterju zapisala levičarska političarka in senatorka Loredana de Petris.

Berlusconiju, ki je bil trikrat premier, so sodili zaradi korupcije v aferi Rubygate. Sodili so mu tudi zaradi podkupovanja prič in glasbenika v zvezi z njegovimi “bunga bunga zabavami” z mladimi ženskami, a so ga lani oprostili. V Italiji predsednika republike volijo poslanci, senatorji in predstavniki 20 regij. Za zmago je potrebna dvotretjinska večina v prvih treh krogih glasovanja. V četrtem zadostuje absolutna večina. Prvo glasovanje je predvideno za 24. januar.

Vodja ELS Manfred Weber je Berlusconija podprl
Kot še poroča nemška tiskovna agencija dpa, pa ima Berlusconi tudi podporo v Evropski ljudski stranki (ELS), saj ga je pri kandidaturi podprl vodja ELS Manfred Weber“Kot vodja politične skupine Evropske ljudske stranke podpiram Berlusconija za predsednika Italije, saj je dokazal, da je sposoben opravljati to funkcijo,” je Weber povedal za časnik Corriere della Sera. Stranko ELS sestavljajo konservativne in desnosredinske stranke z vse celine.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...