Venezuelska opozicija pretrgala več kot 20-letno vladavino chavistov na volitvah za guvernerja zvezne države Barinas

Datum:

Venezuelska opozicija je na napetih ponovnih volitvah za guvernerja v zvezni državi Barinas, regiji, ki ji je več kot dve desetletji vlada družina pokojnega predsednika Huga Chaveza, dosegla zgodovinsko zmago. Opozicijskemu kandidatu Sergiu Garridu je uspelo zbrati 55 odstotkov glasov, kandidatu socialistov, nekdanjemu zunanjemu ministru Jorgeju Arreazi, pa 41 odstotkov.

                   

“Z enotnostjo in močjo vsakega izmed vas nam je uspelo premagati ovire in stisko kljub vsemu, s čimer smo se morali soočiti,” je tvitnil novi guverner zvezne države Sergio Garrido in dodal “Barinas, uspelo nam je.”

Svoj poraz pa je priznal tudi Arreaza, sicer Chavezov zet. “Čeprav smo povečali število glasov, nismo dosegli našega cilja,” je zapisal.

Poraženi Jorge Arreaza.

Volitve so ponovili po odločitvi vrhovnega sodišča Venezuele. Vzporedni izidi po regionalnih volitvah 21. novembra lani so sicer kazali tesno zmago Freddyja Superlana iz MUD proti socialistu Argenisu Chavezu, bratu bivšega predsednika. Superlano je nastopil, čeprav do tega ni bil upravičen, je pojasnilo sodišče. Venezuela je namreč v globoki krizi. Regionalne volitve lani so po oceni Evropske unije potekale pod boljšimi pogoji kot pretekle volitve v tej državi. Kljub temu pa so opazovalci ugotovili strukturne pomanjkljivosti.

Opozicijski voditelj Juan Guaido se je leta 2019 razglasil za začasnega predsednika države in skuša od takrat s položaja izriniti Nicolasa Madura, ki pa ga podpira vojska. Sprti strani sta se sicer na trenutno prekinjenih pogovorih v Mehiki malo zbližali. Tako so nasprotniki vlade, ki od leta 2017 bojkotirajo volitve, napovedali sodelovanje na regionalnih volitvah.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...