[Video] 1.176 novih okužb in 24 smrti! Dr. Tina Bregant: “Ukrepi so bili sprejeti še zadnji hip!”

Datum:

Po najnovejših podatkih je bilo v ponedeljek, 2. novembra 2020 bilo potrjenih 1176 okužb s covid-19. Opravljenih je bilo 4.587 testov. V bolnišnicah je zaradi wuhanskega koronavirusa 925 ljudi. Umrlo je 24 ljudi. V Temi dneva je gostovala sekretarka Ministrstva za zdravje, dr. Tina Bregant. Z Luko Svetino sta spregovorila o tem, ali obstajajo trendi, ki dokazujejo, da ukrepi vlade delujejo, o očitkih opozicije, da se vlada ni dobro pripravila na drugi val, o morebitnem tretjem valu decembra in o novih standardih testiranja.

Dr. Tina Bregant, sekretarka na Ministrstvu za zdravje, je gostovala v Temi dneva, kjer sta z voditeljem Luko Svetino spregovorila o učinkovitosti ukrepov vlade; ali se je vlada dobro pripravila na drugi val, o novih testih, o novih standardih testiranja in morebitnem tretjem valu decembra.

Bregantova je povedala, da je zaenkrat sicer še prezgodaj zagotovo soditi, vendar se določeni trendi, da so ukrepi vlade bili sprejeti še zadnjih hip, že kažejo. V vsakem primeru je situacija zelo težko in nekaj časa bo še treba potrpeti, da vidimo, če smo se nadloge rešili ali jo vsaj začasno zajezili.

Izpostavila je, da verjame, da se je vlada na drugi val dobro pripravila, da očitki opozicije niso utemeljeni in da se to da preveriti preko števila postelj, respiratornih aparatov, opreme, in tako naprej. Vlada je ves čas opozarjala na drugi val, prav zaradi skrbi za ekonomsko in socialno dobrobit pa ni želela s strogimi ukrepi začeti prej.

Pravi, da je verjela, da če kdaj, lahko v takšnih situacijah Slovenci stopimo skupaj in da bi si seveda želeli več podpore in manj podtikanj s strani opozicije. Glede morebitnega tretjega vala in njegovih posebnosti, ki naj bi prišel decembra (specifike naj bi bile, da bo težko ločiti obolele za gripo od obolelih za covidom) je povedala, da svetujejo bolj ogroženim, še zlasti starejšim, da se vsaj to zimo cepijo proti gripi ali pa celo tudi proti pnevmokoku.

Antigenski testi in tretji val

Za konec je naslovila vprašanje novih standardov testiranja in povedala, da odslej ne bodo testirali vseh, ampak le tiste z močnimi oziroma težkimi simptomi, starejše, in tako naprej. Za tiste, ki bodo potrebovali bolnišnično obravnavo, bodo še naprej uporabljali tako imenovane PCR teste (jemanje brisa), za ostale pa nove, hitre antigenske teste. Pohvalila je tudi aplikacijo #Ostanizdrav, za katero podobno kot Dr. Beovičeva verjame, da je “najboljši epidemiolog”, ki ga imamo lahko ves čas ob sebi, ob tem pa je varna in ni invazivna, saj ne deluje prek GPS – a, ampak prek bluetootha.

Najaktualnejša epidemiološka slika, ki velja za 2.11, 2020:

Po najnovejših podatkih je bilo v ponedeljek, 2. novembra 2020 bilo potrjenih 1176 okužb s covid-19. Opravljenih je bilo 4.587 testov. V bolnišnicah je zaradi wuhanskega koronavirusa 925 ljudi. Umrlo je 24 ljudi.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...