[Video] Absolutizem predsednice DZ: opoziciji odreka celo poslanska vprašanja!

Datum:

“Jelka Godec na kolegiju predsednice DZ odločno: Opozicija ima med drugim nadzorno funkcijo Vlade RS. Ne očitajte nam, da se gremo “show”. Jaz in moji poslanci ne bomo tiho. Demokratičnih instrumentov nam v demokraciji ne morete in ne boste vzeli,” so zapisali v poslanski skupini SDS. 

Na 35. redni seji kolegija predsednice DZ se je na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljalo o kršenju poslovnika s strani Urške Klakočar Zupančič. Slednja si poslovnik pogosto razlaga po svoje, njeno ravnanje pa prej sodi v absolutizem kot v demokratično inštitucijo. Poslanci SDS nazadnje niso bili zadovoljni z dogodki na zadnji redni seji, v torek 22. 2., ko se je potrjevalo novega notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Ob začetku postopka se je predsednica DZ namreč odločila za enourno prekinitev seje, ker naj bi bil “predlagatelj zadržan”, s tem pa kršila 66. člen Poslovnika. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je tedaj, na podlagi nekaj postopkovnih predlogov skušala pridobiti pojasnilo za takšno odločitev. Poslovnik dopušča odsotnost predlagatelja, ko se obravnava njegova točka. Godčeva je poudarila, da ji je bila odvzeta beseda in pravica, da se zadeve izpeljejo po Poslovniku. Predsednica DZ pa se je branila, da Poslovnik dovoljuje, da tisti, ki seji predseduje, to lahko prekine brez predhodnega pojasnila.

Prav tako jo je Klakočarjeva ostro zavrnila v zvezi z podajanjem nadaljnjih postopkovnih predlogov. Godčeve pojasnilo ni zadovoljilo, poslanci največje opozicijske stranke pa so ob začetku Golobove obrazložitve dvorano zapustili. Godčeva meni, da je Klakočar Zupančičeva ravnala samovoljno. Slednja pa se je branila, da se je za prekinitev odločila, ker so obstajali izredni in nepričakovani zasebni razlogi predlagatelja. Je pa priznala svojo prenagljenost pri omejevanju postopkovnih predlogov. Godčeva na kolegiju predsednice DZ: “Gre za šest poslanskih vprašanj SDS, ki so bila očitno neprijetna, glede na to, da so bila zavrnjena. Toda ponavljam: gre za zakonodajno vejo oblasti, ki ima nadzorno funkcijo in v odnosu do vlade je tista, ki nadzoruje oziroma ima možnost, da prek poslanskih vprašanj nadzoruje delo vlade.” Godčeva je še dodala, da imajo možnost vlaganja interpelacij, zakonov itd. in da tega tako opoziciji kot tudi koaliciji ni mogoče odrekati. “Tega v demokraciji ne morete vzeti!” je odločno dejala. Orodja opozicije so: interpelacija, nezaupnica vladi itd. Pozvala je predsednico DZ, da naj se ne spreneveda in trdi, da se gre opozicija “show”. Prav tako je opozorila, da se stvari lahko obrnejo in “bodo potem videli, kdo se gre “show”” (šlo je za očitek poslanca Svobode Boruta Sajovica). Vse od nastopa mandata Klakočar Zupančičeve je nespregledljiva njena samovolja. Večkrat se je že pripetilo, da je zavrnila pisno poslansko vprašanje opozicije, s tem pa prekršila poslovnik DZ in omejevala delo poslancev. Predsednica DZ se sicer brani, da gre za ustaljeno prakso. Konec januarja letos je na primer zavrnila pisno poslansko vprašanje poslanke SDS Karmen Furman, očitno iz strahu.

Razvrednotenje funkcije predsednice DZ: poplesavanje na preprogi, boksarski turnir v parlamentu …
Poslansko vprašanje se je nanašalo na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je eden izmed štirih članov vlade RS, ki imajo dovoljenje za dodatno delo poleg ministrovanja. Še pred tem pa je zavrnila poslansko vprašanje Godčeve, ki jo je zanimala “kraja identitete” predsednika vlade. Vse od začetka mandata Klakočar Zupančičeve je nespregledljivo, da potrebuje ogromno pozornosti. Poleg političnih zdrah so tu še izpadi na rdečih preprogah, primitivni verbalni napadi na sogovorce v TV oddajah (obenem vzeti iz konteksta pogovora), boksarski turnirji v parlamentu in pregrešno draga potovanja polprivatne narave z vladnim falconom. Z njenim nastopom funkcija predsednika DZ prvič v slovenski zgodovini uživa približno toliko pozornosti kot funkcija predsednika republike. Vsekakor v negativnem smislu. Gre za razvrednotenje državniške funkcije.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...