[Video] Besni kmeti ponovno na cestah! Nizozemska vlada jim hoče vzeti kmetije, a oni jih ne dajo

Datum:

Nizozemski kmetje danes ponovno protestirajo proti načrtom vlade za nacionalizacijo in zaprtje 3000 kmetij, da bi izpolnila okoljski mandat Evropske unije za zmanjšanje emisij. To je prvič, da se je nizozemska vlada zavezala h kontroverznemu obveznemu odkupu ali shemi razlastitve, potem ko je bila prvič omenjena v vladnem raziskovalnem poročilu, ki opisuje 30-odstotno zmanjšanje živine do leta 2030.

                   

Nizozemska vlada ponuja odkup do 3000 kmetij z največjo onesnaženostjo in večjih industrijskih onesnaževalcev, da bi zmanjšala emisije amoniaka in dušikovega oksida, ki so po zakonodaji EU nezakonite. Kmetje so nad odločitvijo zgroženi, saj je ogroženo njihovo preživetje, prav tako pa se jim ne zdi pravično, da je tarča kmetijska industrija, medtem ko sektor, kot je letalstvo, ni.

Po poročanju namerava nizozemska vlada kupiti in nato zapreti do 3000 kmetij, da bi izpolnila okoljski mandat Evropske unije za zmanjšanje emisij. To je za nizozemske kmete več kot očiten napad nanje, saj je ogroženo njihovo preživetje, kar je tudi razlog za proteste, ki jim ni videti konca. Kmetom na Nizozemskem bi po poročanju tujih medijev ponudili “precej več” od vrednosti njihove kmetije, da bi ponudbo sprejeli prostovoljno, poroča The Telegraph. Država poskuša zmanjšati onesnaženje z dušikom in bo izvedla nakupe, če ne bo dovolj kmetov sprejelo odkupov. Nizozemski kmetje protestirajo že več mesecev, to pa jih je ponovno razbesnelo in pognalo na ceste. Posnetki traktorjev na cestah so zaokrožili po spletu, dobili pa so nemalo spodbud.

https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1598345523173400578?s=20&t=c4aOhtSVBeLUj6p4GpWQfw

Christianne van der Wal, ministrica za ozkolje, je po poročanju Fox News v nizozemskem parlamentu povedala, da boljše ponudbe ni, in da bodo to storili z “bolečino v srcu”, v kar pa nizozemski kmetje prav nič ne verjamejo, saj je Nizozemsko zajel val protestov. Prepričani so, da so prav oni tarča in da je nepravično, da ostali sektorji niso.

Podnebni aktivisti so se znesli nad ljudmi, ki želijo rešiti svoje kmetije
“Nizozemski kmetje protestirajo proti odločitvi Nizozemske o zaprtju 3000 kmetij zaradi “okoljskih” predpisov EU. Svetovni gospodarski forum, ki vlado podpira,
je poslal svoje podnebne aktiviste, da bi se spravili nad miroljubne protestnike, ki so poskušali rešiti svoje neodvisne in družinske kmetije,” je bil zapis uporabnika na Twitterju, ki je poleg zapisa objavil posnetke, kjer se nad protestnike prav grdo znesejo podnebni aktivisti.

“Nizozemski kmetje so danes ponovno začeli protestirati, policija in enote za umirjanje pa so jih nemudoma razgnali. Tako je videti “liberalna demokracija” pod premierjem Markom Ruttejem,” je bil zapis ene od uporabnic, vladi je vse prej kot všeč dejanje  kmetov.

Leta 2019 je nizozemski državni svet razsodil, da je za vsako novo dejavnost, ki oddaja dušik, vključno s kmetijstvom in gradnjo, potrebno pridobiti dovoljenje. To je preprečilo širitev mlečnih, prašičjih in perutninskih farm, ki so glavni viri dušika, poroča Telegraph. Nekateri kmetje so izrazili nasprotovanje novim pravilom. Oktobra je na tisoče traktorjev v prometnih konicah protestno zgostilo promet do 700 milj. Mnogi menijo, da je njihovo preživetje ogroženo in da je njihova industrija nepravično tarča, drugi sektorji, kot je letalstvo, pa ne. Odločitev sodišča je privedla do začasne ustavitve gradnje in omejitve 100 km/h na cestah, okoli 2500 kmetij pa je v hipu postalo nezakonitih. Druga sodba Raad van State ta mesec je navedla, da nizozemski gradbeni projekti potrebujejo dovoljenje, zaradi česar so vladni načrti za izgradnjo 900.000 nujno potrebnih domov, vetrnih elektrarn in vitalne infrastrukture ustavljeni.

Nizozemska je po podatkih Investopedije druga največja kmetijska izvoznica na svetu. Največ izvoza nizozemskih kmetij vključuje rože, mlečne izdelke, jajca, meso in zelenjavo.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...