[Video] Bitka za Mariupolj: Ruske sile iz obupa uporabile kemično orožje?

Datum:

Na družabnih omrežjih so se pojavila poročila o tem, da naj bi Rusija v ukrajinskem mestu Mariupolj uporabila kemično orožje. Ker enako trdi tudi ukrajinski bataljon Azov, sta se Velika Britanija in ZDA odločili, da preiščeta točnost omenjenih navedb. Mesto sicer že od pričetka vojne brani le še manjša skupina ukrajinskih borcev, obkoljenih z rusko vojsko. Mariupolja se ni zaman prijel vzdevek “ukrajinski Vukovar”.

                   

“Obstajajo poročila, da so ruske sile morda uporabile kemične snovi v napadu na ljudi v Mariupolju. S partnerji si prizadevamo ugotoviti podrobnosti,” je v ponedeljek na Twitterju zapisala britanska zunanja ministrica Liz Truss.

Pentagon je potencialno uporabo kemičnega orožja označil za globoko zaskrbljujočo. Zahodne države pa so opozorile, da bi uporaba kemičnega orožja pomenila nevarno stopnjevanje konflikta, ob tem pa so se zavezale, da bodo odločno ukrepale, če bo Rusija izvedla takšne napade.

Ukrajinska poslanka Ivana Klimpuš je na Twitterju zapisala, da so Rusi v mestu uporabili “neznano snov” in da imajo ljudje težave z dihali. Ob tem je dodala, je bilo najverjetneje uporabljeno kemično orožje. Na Telegramu je medtem župan Mariupolja Petro Andruščenko po poročanju STA sporočil, da omenjena oblika napada še ni potrjena. “Čakamo na uradne informacije vojske,” je bil jasen.

Bataljon Azov je vkopan v mestu
V ponedeljek so sicer iz vrst bataljona Azov, obkoljenega s strani ruske vojske sporočili, da naj bi ruski dron nad vojake in civiliste v Mariupolju spustil “strupeno snov”. Podobno kot poslanka Klimpuš so navajali, da naj bi ljudje trpeli zaradi dihalnih težav – dihalnih odpovedi in nevroloških težav. “Trije ljudje imajo jasne znake zastrupitve z vojaškimi kemikalijami, a brez katastrofalnih posledic,” je prek videonagovora na Telegramu zatrdil vodja bataljona Andrej Bilecki, ki je rusko stran obtožil uporabe kemičnega orožja med napadom na metalurški obrat Azovstal, ki je v mestu.

Foto: Twitter

Poročani incident – ki ga BBC ne more neodvisno preveriti – se je zgodil nekaj ur po tem, ko je tiskovni predstavnik Ljudske republike Doneck, ki jo podpira Moskva, pozval Rusijo, naj pripelje “kemične sile” v oblegano mesto na jugovzhodu. Eduard Basurin je za rusko državno televizijo povedal, da so preostale ukrajinske sile v Mariupolu utrjene v tovarni Azovstal in da bi jo morala Rusija obkrožiti in jih pregnati na plano.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek zvečer dejal, da bi kakršna koli uporaba kemičnega orožja pomenila “novo stopnjo terorja proti Ukrajini” in pozval zahodne države, naj oborožijo njegove sile z orožjem, potrebnim za obrambo njegove države. Tiskovni predstavnik ameriškega Pentagona John Kirby je potem, ko je potrdil, da je seznanjen s poročili, po poročanju New York Posta poudaril, da le teh zaenkrat še ne morejo potrditi. “Ta poročila, če so resnična, so zelo zaskrbljujoča in odražajo skrbi, ki smo jih imeli glede ruske možnosti uporabe različnih sredstev za nadzor vključno s solzivcem, pomešanim s kemičnimi snovmi,” je še med drugim dodal.

Že konec prejšnjega meseca smo poročali, da so se ulice Mariupolja spremenile v pokopališče. (Foto: Twitter Nexta)
V ruskem napadu na gledališče v drugi polovici marca je umrlo okoli 300 civilistov. (Foto: Twitter)

Že več tednov je Mauripolj tarča grozljivega obleganja
V ponedeljkovem nagovoru južnokorejskega parlamenta je Zelenski pojasnil, da so ruske sile Mauripolj požgale do tal in izrazil prepričanje, da je umrlo več deset tisoč ljudi. Mesto je že več tednov tarča grozljivega obleganja agresorskih sil, od 17. marca pa je to povsem odrezano od območij pod nadzorom Ukrajine. Francoska tiskovna agencija AFP je sklicujoč se na izjave ukrajinskih vojakov, ki so ujeti v mestu, navedla, da je padec Mauripolja le še vprašanje časa. Pomanjkanje streliva je namreč velika težava.

V spodnjem videu si lahko ogledate nekaj prizorov grozot iz Mauripolja:

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki