[Video] Bo policija preiskala izsiljevanje Hajdinjaka z razrešitvijo?

Datum:

Krivdna razrešitev, ki je bila včeraj na mizi, je bila golo izsiljevanje,” je danes dejal odstopljeni predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak in dodal, da bi na sodišču brez težav dokazal njeno neutemeljenost, a se teh iger, kot je poudaril, ne gre. Po Hajdinjakovem razkritju bi morala policija nemudoma uvesti preiskavo o izsiljevalskih praksah nadzornega odbora Darsa. 

Včeraj je presenetljivo po četrti izredni seji nadzornega sveta družbe Dars odstopil predsednik uprave Valentin Hajdinjak. Povod za to naj bi bil pritisk po medijskem razkritju v rubriki Fokus na POP TV in oddaji Tarča na RTV Slovenija. Sedaj že nekdanji prvi mož Darsa se je znašel pod plazom kritik zaradi domnevne korupcije in spornih javnih razpisov ter kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke na avtocestah. Nadzorni svet je včeraj tudi sprejel vsebino sporočila o svojih aktivnostih, ki jo bo jutri posredoval Slovenskemu državnemu holdingu. Hajdinjaka bo kot vršilec dolžnosti za pol leta zamenjal član uprave David Skornšek. A dejstvo, da odhaja brez odpravnine, je zgovorno in odpira veliko novih vprašanj.

Hajdinjak je danes v izjavi za javnost pred prostori Darsa v Ljubljani pojasnil, da se je za odstop odločil, ker se v razmerah, ki so nastale po objavi POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke, ni dalo več delati. Obsodil je po njegovem čudne prakse, ki so se jih v zadnjem obdobju šli predsednik nadzornega sveta Andrej Šušteršič in nekateri člani uprave. “Menjava je bila nenavadna. Če predsednik nadzornega sveta na seji komisije DZ za nadzor javnih financ reče, da upravi zaupa in da uprava dela dobro, potem pa se to čez noč spremeni … To me čudi,” je izpostavil.

Dodal je, da so se Šušteršič in trije člani uprave, ki so bili imenovani v začetku letošnjega leta – Andrej Ribič, David Skornšek in Lidija Kegljevič Zagorc – sestajali za njegovim hrbtom v okrepčevalnici v Zbiljah, kjer da so se pogovarjali o njegovi zamenjavi. “To pa zame ni korporacijsko delovanje,” je dejal Hajdinjak. Ob menjavi uprave v začetku leta je, kot je v izjavi dejal Hajdinjak, v upravi ostal, ker je družba delala dobro in ker je verjel, da se bo z novimi člani nadzornega sveta in uprave dalo delati dobro in izpeljati številne projekte, ki so pred družbo.

Danes je znova zavrnil vsakršno vpletenost v domnevno podkupovanje in kartelno dogovarjanje v družbi. “Jasno je, da se nisem z nikomer sestajal in da nisem prejel nobene podkupnine,” je dejal in zagotovil, da je Dars vodil odgovorno in zakonito. Prepričan je, da bodo to pokazale tudi forenzične revizije, ki se jih, kot pravi, veseli.

Spomnil je, da se je v medijih med drugim problematiziral nakup tovornih vozil, češ da je bil pisan samo za enega ponudnika. Ena od družb je sprožila revizijski postopek, državna revizijska komisija pa je v vseh razen eni točki pritrdila Darsu, iz česar po Hajdinjakovih pojasnilih izhaja, da so bili tehnični pogoji pri konkretnem razpisu dobri. “Bojim pa se, da je bil cilj tistih, ki so ves ta medijski konstrukt sproducirali, zgolj eden – da Dars postane plen različnih interesov,” je poudaril. “Zagotovo obstajajo sodelavci, ki imajo takšne ali drugačne želje, da bi bodisi zasedli moje mesto ali pa da bi dobili mesto v upravi in se približali možnosti odločanja o določenih poslih,” je dejal.

Po Hajdinjakovih besedah se na razpisih vrti veliko denarja. Eden takšnih je razpis za avtovleko oz. odstranjevanje pokvarjenih in poškodovanih vozil nad 3,5 tone. Kot danes poroča portal 24ur, se je vodstvo Darsa v ponedeljek odločilo, da razpis prekinejo.

S. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...