[Video] Črno na belem! Tako nevladne organizacije v dogovoru s tihotapci prevažajo ilegalne migrante v Evropo!

Datum:

Prevoz ilegalnih migrantov z libijske obale v EU ne poteka zgolj s pomočjo raznih nevladnih organizacij. Po ugotovitvah Gefire so namreč v dejavnost vpletene tako najemniške vojaške združbe, ki naj bi gradile ograjo na libijski meji, kot tudi italijanske oblasti, ki NVO javljajo mesta, kjer jih bodo čakali migranti potrebni “reševanja”.

“Dva meseca smo s pomočjo marinetraffic.com motrili premike ladij v lasti nekaj NVO-jev,” so o svojih ugotovitvah glede prevoza ilegalnih migrantov v Evropo poročali pri Gefiri.

Hitro je postalo jasno, da gre za koordinirano operacijo tihotapljenja ljudi v katero so vpleteni NVO, tihotapci, in celo samo oblasti držav članic EU.

Sodelovanje NVO, oblasti in tihotapcev
“Sprevodniki vnaprej kontaktirajo italijansko obalno stražo, da dobijo podporo pri prevozu njihovega tovora. NVO ladje usmerijo na “mesta reševanja” še ko so ti, ki jih bodo reševal še v Libiji.” so poudarili pri Gefiri.

15 NVO ladij, katerih premike so spremljali dlje časa se je vedno odpravilo iz italijanskih pristanišč, se napotilo proti jugu, do libijske obale, pobrale svoj človeški tovor in se napotile nazaj v več kot 400 kilometrov oddaljeno Italijo, čeprav je bilo pristanišče Zarziz v Tuniziji štirikrat bližje.

Organizacije, ki se ukvarjajo s tem so: MOAS, Jugend Rettet, Stichting Bootvluchting, Médecins Sans Frontières, Save the Children, Proactiva Open Arms, Sea-Watch.org, Sea-Eye in Life Boat. MOAS ima celo tesne vezi z najemniško vojaško združbo Blackwater.

Bruselj ščiti tihotapce
Pri tem je potrebno poudariti, da je EU v rezoluciji naslovljeni “O iskanju in reševanju” zapisala, da “zasebni lastniki ladij in nevladne organizacije, ki pomagajo pri reševanju v Sredozemskem morju ne bi smeli zaradi tega biti žrtev pregona.”

V času izvajanja monitoringa naj bi iz NVO v polni vednosti italijanskih in evropskih oblasti v Italijo pretihotapili najmanj 39 tisoč ljudi.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki