[VIDEO] Dramatičen pobeg severnokorejskega vojaka skozi najbolj zastraženo območje sveta

Datum:

Iz močno zastražene demilitarizirane cone na meji med Severno in Južno Korejo je severnokorejskemu vojaku uspelo prebegniti na južno stran. Vojaka je pri pobegu ustrelila in ranila vojska Severne Koreje, ko je prečkal mejo pri vasi Panmunjom. Ranjenega je nato rešila vojska Južne Koreje.

Pred desetimi dnevi smo poročali o pobegu severnokorejskega vojaka v Južno Korejo skozi najbolj zastraženo območje na svetu, poveljstvo združenih narodov (UNC) pa je po dogodku objavilo še posnetek.

Vojaka ranili njegovi rojaki
V posnetku prebežnik sprva pelje proti meji čez most 72, nato prispe do meje, ko se vojaki Severne Koreje hitro odzovejo na bežeče vozilo, za katerim začnejo teči in za njim tudi streljati. Vojaka, ki skuša pobegniti, med prečkanjem meje ranijo in tako si s težavo prizadeva preiti na svobodno stran. Ko prečka mejo, ranjen obleži, južnokorejski vojaki pa se nato plazijo do prebežnika, v želji da mu priskrbijo zdravniško pomoč.

Vsako leto iz nesvobodne Severne Koreje na jug prebegne okoli tisoč ljudi, vendar le redki skozi močno zastraženo demilitarizirano cono med obema državama. To pa je le uspelo severnokorejskemu vojaku, ki so ga med begom ustrelili njegovi rojaki in ga ranili v roko ter ramo.

Do sedaj prebegnilo že 30 tisoč Severnokorejcev
Skozi demilitarizirano cono je po koncu hladne vojne uspelo pobegniti le štirim osebam, saj velja za najbolj zastraženo območje tega dela sveta. Državi sta namreč uradno še vedno v vojni, ki se je končala leta 1953, vendar pa nikoli nista podpisali mirovne pogodbe. Največ pobegov pa se zgodi na severnokorejsko-kitajski meji, ki je manj zastražena in zato omogoča lažji pobeg. Iz Seula poročajo, da je od leta 1953 iz komunističnega severa na svobodni jug prebegnilo kar 30 tisoč Severnokorejcev.

Doroteja Šoštarič

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...