[Video] Državna sekretarka Tina Seršen: Ne boste kurili drv, če imate denar za hiše, boste lahko kupovali tudi toplotne črpalke!

Datum:

Državna sekretarka Tina Seršen je znova šokirala javnost z izjavami, da ljudje, ki si kupujejo hiše, premorejo denar tudi za najdražje toplotne črpalke, ki bi nadomestile ogrevanje na plin in drva, hkrati pa je navrgla podatek, da Slovenci umiramo zaradi trdnih delcev v zraku.

                   

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen, ki jo slovenska javnost pozna predvsem po svojih koleričnih izpadih pri obrambi “zelene energije”, je znova šokirala na 44. izredni seji Odbora za infrastrukturo.

O novem zakonu energetske politike smo že precej pisali, prav tako smo izpostavili negativne posledice zakona. Zakon vsebuje nekaj novosti, ki izhajajo iz razmišljanja “ekoaktivistov”, ki nameravajo z njimi “rešiti planet”. Prednostno rabo energijskih virov in energentov zakon ureja tako, da pri gradnji nove stanovanjske stavbe prepoveduje projektiranje in vgradnjo kotla na zemeljski plin ali utekočinjeni naftni plin razen v izjemnih primerih. Izjemo je treba utemeljiti v tehničnem poročilu in prikazati v izkazu o energijskih lastnostih stavbe. Prav tako zakon v strnjenih naseljih prepoveduje projektiranje in vgradnjo kurilnih naprav na trdna in tekoča goriva v enostanovanjskih in dvostanovanjskih stavbah ter posameznih delih večstanovanjskih stavb razen v primerih, ko ne gre za osnovno ogrevanje. A državna sekretarka to zanika, češ, da gre za “zavajanje”, a zakon je jasen.

Da Seršenova očitno živi v neki drugi Sloveniji, dokazuje tudi njena naslednja trditev o tem, da si nekateri kar tako lahko privoščijo več sto tisočakov vredne gradnje, prav tako pa tudi vgradnje peči, ki niso na drva ali plin. Njena izjava spominja na tisto od Marije Antoanete, “če nimate za kruh, si privoščite potico“. Tako namreč Svoboda vse bolj krči našo svobodo s tem, ko odreja, kaj smemo jesti, kuriti, govoriti, kako rediti živali itd.

Pika na i “norostim” državne sekretarke
“Ne vem, zakaj vas ne skrbi za vse mrtve, za vse ljudi, ki umrejo na leto v tej državi zaradi posledic prašnih delcev, ki pridejo iz malih kurilnih naprav,
” je med drugim dejala Seršenova. Medtem ko drugim očita zavajanje in neresnične izjave, je sama tista, ki zavaja. Niti Evropska okoljska agencija (EEA), ki je vir “pridig” o umrljivosti zaradi trdnih delcev v zraku, ni prepričana v to. Na svoji spletni strani, kjer onesnaženi zrak navajajo kot glavni vzrok umrljivosti in bolezni v Evropi (kar je pretiravanje v primerjavi z drugimi dejanskimi boleznimi), imajo zapisano, da “naj bi” najbolj vplivali na zdravje ljudi drobni trdni delci.

Seršenova zavaja
Vplivi iz okolja lahko vplivajo na zdravje ali prezgodnjo smrt, niso pa neposredni razlog za smrt, kot to trdi Seršenova. Tako je ugotovila raziskava NIJZ, ki je v svojih ugotovitvah zapisala, da bo “zmanjšanje sedanje stopnje onesnaženosti zraka s PM2,5 za 5 µg/m³ vplivalo na stopnjo celotne umrljivosti in na stopnjo umrljivosti zaradi bolezni srca in ožilja”.

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen (Foto: STA)

Prav tako podatki NIZJ o zdravstvenem stanju prebivalstva za leto 2021 navajajo, da so “vodilni vzroki za smrt prebivalcev Slovenije bolezni obtočil (med najpogostejše sodijo srčni infarkt, možganska kap, odpoved srca in drugo) ter neoplazme (rak prebavil, prostate, dojke in pljuč), ki so bile v letu 2021 vzrok za 60 odstotkov vseh smrti.” Nikjer niso trdni delci navedeni kot razlog smrti prebivalstva, zato je izjava Seršenove ne le zavajajoča, ampak tudi neresnična.

Za pitno vodo ji ni mar
Pri vsem skupaj pa je še bolj ironično, da Seršenova s svojimi “nastopi” daje vtis, kot da ji je res mar za okolje in zdravje ljudi, toda spomnimo, da je prav ona podpisala odločbo o tem, da gradnja kanalizacijskega kanala C0 skozi območje pitne vode ne potrebuje presoje vpliva na okolje. O tem si lahko preberete tukaj. Očitno jo bolj motijo neki “trdni delci” kot dejanska čista pitna voda, ki je vir življenja in hkrati naša ustavna pravica.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....