Severna Koreja dostavlja orožje Hamasu, Hezbolahu in Hutijem

Datum:

Severna Koreja se poslužuje nezakonite mreže tihotapcev orožja za financiranje jedrskega programa. Mrežo je razprostrta povsod po svetu, so prepričani preiskovalci iz OZN in ZDA. 

Med vojno v Gazi so izraelske oborožene sile (IDF) odkrile velike količine orožja, proizvedenega v Severni Koreji, je sporočila južnokorejska nacionalna obveščevalna služba. Informacije kažejo, da ima Severna Koreja dolgoletni odnos s terorističnimi organizacijami na Bližnjem vzhodu, zlasti Hamasom, Hezbolahom, Islamskim džihadom kot tudi Sirijo in Hutiji v Jemnu, poroča The Jerusalem Post.

16. oktobra je izraelski veleposlanik v Južni Koreji Akiva Tor izrazil zaskrbljenost, da je Hamas proti Izraelu uporabil severnokorejsko orožje, in obljubil, da bo uničil zaloge severnokorejskega orožja na območju Gaze. 17. oktobra je visoki uradnik južnokorejskega združenega poveljstva vojaških sil trdil, da naj bi bil “Hamas neposredno ali posredno vojaško povezan s Severno Korejo tako na področju trgovine z orožjem kot tudi pri taktičnem vodenju in usposabljanju.”

Severnokorejski raketni lansirniki. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Severna Koreja je navedbe označila kot “neutemeljene in lažne”, ZDA pa obtožila, da ustvarjajo zaroto, da bi odvrnile pozornost od soodgovornosti za vojno v Gazi. Med Hamasovo vojaško opremo so bile sicer najdene severnokorejske raketne granate F-7, ki so jih zasegle izraelske sile. Prav tako so izraelske sile na meji med Izraelom in Gazo odkrile severnokorejske topniške granate Bang-122, teroristična skupina v Gazi, ki je povezana s Hamasom, pa ima severnokorejske večcevne raketne lansirnike 122 mm.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...