[Video] Dve leti od začetka vojne – Ukrajina brani sebe in Evropo

Datum:

Danes minevata dve leti od začetka brutalne vojne v Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin je sprožil najhujši konflikt v Evropi po drugi svetovni vojni, posledice vojnih zločinov, ki jih njegov režim izvaja nad ukrajinskimi civilisti, pa so zastrašujoče. Ukrajina se uspešno bori, ukrajinski narod, vojska in vodstvo pa se ne borijo le za svobodo svoje domovine, ampak branijo tudi Evropo. 

Vojno je Vladimir Putin začel 24. februarja 2022 z besedami, da gre za posebno vojaško operacijo “za demilitarizacijo in denacifikacijo” Ukrajine. Že nekaj tednov pred tem pa so iz območij ob meji z Ukrajino prihajala poročila, da Rusija kopiči svoje čete in oborožitev.

Spomnimo, da je bila v začetku vojne v Sloveniji na oblasti še vlada Janeza Janše. Kmalu po prvih napadih je Janša skupaj s premierjema Poljske in Češke, Mateuszom Morawieckim in Petrom Fialom, obiskal Kijev. Ukrajini so prenesli sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v EU, Janša pa se je ob tem Ukrajini zahvalil, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote.

EU in Nato sta se zavezala k nadaljnji podpori
In res ji EU stoji ob strani in tudi še danes iz sveta prihajajo izrazi podpore Kijevu. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob obljubljeni pomoči Ukrajino in njene zaveznice pozval, naj ne izgubijo upanja. Nanizal je vojaške uspehe Kijeva in spomnil, da so članice Nata nedavno Kijevu obljubile za več milijard dolarjev vojaške pomoči. Nova pomoč pa še prihaja, je dejal in Kijevu zagotovil nadaljnjo podporo Nata. London je napovedal okoli 300 milijonov evrov nove pomoči za proizvodnjo topniškega streliva in humanitarno pomoč. Nemški kancler Olaf Scholz pa je Nemčijo in Evropo pozval k okrepitvi obrambe, saj Rusija ne napada samo Ukrajine, ampak uničuje mir v Evropi.

Meloni v Kijevu
Ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino so nekateri politiki obiskali Kijev. Med njimi sta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in tudi italijanska premierka Giorgia Meloni, ki bo iz ukrajinske prestolnice vodila virtualno srečanje voditeljev skupine G7 o Ukrajini.

Kljub pozivom se vojni zločini še kar nadaljujejo. Združeni narodi so januarja sporočili, da so od začetka invazije zabeležil 10.382 smrtnih žrtev med ukrajinskimi civilisti. Pri tem so opozorili, da je dejansko število verjetno še višje. Po podatkih ZN je ob tem Ukrajino zapustilo več kot šest milijonov ljudi.

Spopadi se nadaljujejo; Rusi slavijo
A vojni še vedno ni videti konca, spopadi se nadaljujejo. Ruske sile so ponoči napadle mesto Odesa, pri čemer je umrla najmanj ena oseba. Ukrajinske sile pa naj bi napadle mesto Lipeck, od koder poročajo o eksplozijah. Iz Ukrajine pa  poročajo o uspehu, saj naj bi jim uspelo sestreliti rusko izvidniško letalo.

Drugo obletnico njihove “posebne operacije” pa v Moskvi proslavljajo z ognjemeti.

Kdaj bo konec vojne?
Scenarij, da bi Ukrajina preprosto prepustila del svojega ozemlja osvajalcu in tako dosegla konec vojne, se nekdanjemu veleposlaniku dr. Božu Cerarju ne zdi realen in ne vidi konca vojne. “Zgodovina nas uči, da če se popusti nekomu z osvajalnimi ambicijami, se zdi to nek izhod iz zagate, ampak verjemite mi, da tudi če bi to za eno leto ali dve zadovoljilo ruskega predsednika, bi iskal naslednjo priliko, da bi te načrte uresničil do konca.” Dvomi tudi, da bo pritisk civilnega prebivalstva v Rusiji dosegel kak učinek, saj da vsakogar takoj utišajo. “Rusija je danes policijska država,” je še dejal Cerar za Radio Ognjišče.

Na kateri strani je Slovenija?
O politični poziciji Fajonove in tudi sicer o njeni slabo prikriti naklonjenosti režimu v Kremlju smo v preteklosti veliko pisali. Od tega, da želi z Rusijo sodelovati, do tega, da je navduševala Putinove medije, ki so pisali o besedah naše zunanje ministrice, da trajni mir in stabilnost v Evropi brez Rusije nista mogoča. Nazadnje pa je dvolično “pozdravila” sporočilo vdove preminulega ruskega opozicijskega voditelja, da bo ruski predsednik odgovarjal za vse storjene zločine. “To je tudi naše sporočilo, ko gre za odgovornost,” je dejala.

Tudi naši mediji so prorusko usmerjeni. Spomnimo se napovedi na RTV, da bo morala Ukrajina že kmalu po napadu razglasiti kapitulacijo.

Ob obletnici napovedani shodi
Ob obletnici ruske invazije so v številnih mestih po Evropi vključno z Ljubljano napovedani shodi v podporo Ukrajini. Ljubljanski shod ob drugi obletnici začetka ruske invazije na Ukrajino, ki ga organizirata ukrajinska skupnost v Sloveniji in veleposlaništvo Ukrajine v Sloveniji, se bo začel ob 13. uri na trgu pred Moderno galerijo na Cankarjevi cesti 15, od koder se bodo sprehodili do Kongresnega trga.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...