Vse bolj drzna Tuskova vlada bi razpustila poljski KPK

Datum:

Donald Tusk po potrditvi EU, da lahko počne, kar si želi, postaja vse drznejši. Zdaj je v proceduri osnutek za razpustitev poljske protikorupcijske agencije (CBA), je povedal Tomasz Siemoniak, minister, pristojen za poljske varnostne službe v novi vladi. Zakonodaja bo razdelila funkcije in sredstva agencije med policijo, agencijo za notranjo varnost (ABW) in zakladniško policijo.

Minister je priznal, da bo predsednika Andrzeja Dudo težko prepričati, da podpiše zakonodajo, zato bo na dejansko razpustitev agencije morda treba počakati do predsedniških volitev, ki bodo spomladi 2025. Duda je bil dosleden zagovornik ohranitve CBA kot osrednje točka za boj proti korupciji.

CBA je ustanovila prva vlada zakona in pravičnosti (PiS) (2005–2007) leta 2006. Takrat je vladalo splošno politično soglasje, da je tak organ potreben, in naslednja Tuskova vlada (2007–2014) ni razpustila agencije.

Tusk je vedno bolj podoben Vladimirju Putinu. (Foto: posnetek zaslona YouTube)

To se je zgodilo kljub temu, da je bila agencija vpletena v kontroverzno operacijo proti nekdanjemu podpredsedniku vlade in kmetijskemu ministru Andrzeju Lepperju, ki je posredno vodila do razpada koalicijske vlade PiS leta 2007. Uradniki CBA so bili pozneje obtoženi in obsojeni zaradi zlorabe položaja, čeprav so bili nekateri uradniki, ki so jih zasledovali, na koncu tudi obsojeni zaradi korupcije.

Dva od obsojenih uradnikov sta bila Mariusz Kamiński in Maciej Wąsik, ki ju je leta 2015 pomilostil predsednik Andrzej Duda. Vendar so nekatera sodišča ti pomilostitvi razveljavila, zaradi česar sta nazadnje šla v zapor in izgubila poslanska mandata pod zadnjo Tuskovo vlado, preden jih je Duda januarja letos še enkrat pomilostil.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poljski predsednik Andrzej Duda (Vir: AFP)

Med obdobjem v opoziciji (2015–2023) so Tuskova stranka in njegovi sedanji koalicijski zavezniki prišli do zaključka, da je bil ugled agencije okrnjen zaradi obtožb, da je v njej prevladovala PiS. Tako je kljub evidenci agencije o odkrivanju skorumpiranih uradnikov koalicijska pogodba nove vlade vsebovala zavezo o razpustitvi CBA.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...