[Video] Eritrejski migranti nasilno protestirajo po zahodnih državah

Datum:

Eritrejski migranti so bili posneti med sodelovanjem v še eni ulični bitki v Evropi, tokrat na Norveškem, pri čemer napadajo drug drugega s kiji, steklenicami in železnimi palicami na ulicah Bergna, drugega največjega mesta v državi.

                   

Nemiri so bili glavna zgodba na Norveškem, običajno mirni državi, in so spodbudili odziv premierja Jonasa Gahra Støreja v norveškemu časopisu VG.

“To je popolnoma nesprejemljivo,” je dejal. “Danes smo bili priča nasilju in spopadom v Bergnu med Eritrejci zaradi razmer v Eritreji. Popolnoma nesprejemljivo je uporabljati nasilje in iti v nasilne spopade ter napade na policijo na Norveškem.”

V soboto je videoposnetek podpornikov eritrejske vlade in protivladnih protestnikov pokazal stopnjo nasilja na protestih.

Kot kaže videoposnetek, se je policija trudila obvladati situacijo, saj so Eritrejci drug v drugega in v policijo metali tlakovce. Le ena oseba je bila ovadena zaradi napada na policista, dve osebi pa zaradi neupoštevanja ukazov policista.

Nemiri so se začeli po tem, ko je Eritrejsko združenje v Hordalandu praznovalo začetek osvobodilne vojne proti Etiopiji. Vendar so organizatorji uličnega festivala dejali, da ne podpirajo sedanje vlade v Eritreji, kljub temu pa so protivladni protestniki še vedno ciljali na festival.

Po več kot šestih urah neredov blizu vrat kralja Oscarja v središču Bergna je ukrepala policija. Policisti so bili razporejeni s plinskimi maskami, čeladami in ščiti, pomagali pa so si tudi s helikopterjem. Policija je potrdila, da je bilo ranjenih 27 policistov. Poškodbe so dobili med umirjanjem nasilnih spopadov med provladnimi in protivladnimi eritrejskimi protestniki.

Do 16. ure je policija ponovno prevzela nadzor nad situacijo, ob 18. uri pa so izbruhnili ponovni spopadi, v bližini mestnega središča je bilo še okoli 200 protestnikov. Približno ob 22. uri so vse protestnike razgnali z območja.

Bitke med Eritrejci v Evropi so postale običajne. Ravno prejšnji mesec je med eritrejskim festivalom na Švedskem potekala podobna bitka, ki je povzročila 52 poškodb. V soboto pa je Izrael doživel morda najhujše nasilje med podporniki eritrejske vlade in protivladnimi protestniki, pri čemer je izraelska policija proti protestnikom uporabila pravo strelivo. Več kot 150 protestnikov je bilo ranjenih, skoraj 15 jih je v življenjski nevarnosti.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je odzval z obljubo, da bo izgnal 1000 Eritrejcev, vpletenih v nasilje. Glede na izraelsko strogo politiko priseljevanja ima Netanjahu verjetno moč, da deportacije uspešno izvede.

“Kar se je zgodilo včeraj, je prestopilo rdečo črto. To so nemiri, to je prelivanje krvi, to so nemiri, ki jih ne moremo sprejeti. Zato najprej želim okrevanje policistom, ki so bili poškodovani med poskusi vzpostavitve reda. Zahtevamo stroge ukrepe proti izgrednikom vključno s takojšnjo deportacijo tistih, ki so v tem sodelovali,” je dejal Netanjahu v govoru.

Takšno nasilje je rutina tudi v Nemčiji, kjer vsako leto na festivalu v Eritreji pride do množičnih nemirov. Letos je bilo med uličnimi bitkami aretiranih 131 in ranjenih 26 policistov.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...