[Video] Grims: če bomo nadaljevali s tem tempom, bomo okoli leta 2040 v parlamentu imeli “klošarje”

Datum:

“Če kaj v novem letu privoščim Sloveniji, je čim več svobode z malo začetnico in čim manj Svobode z veliko začetnico,” je v oddaji Aktualno zaželel Branko Grims, ki je opomnil, da medtem ko Slovenke in Slovence izčrpavajo visoki davki in visoka inflacija, premier Robert Golob posega proti svobodi javne besede in si skuša podrediti še zadnje pluralne medije, alternativne, kot je Nova24TV pa bodo skušali uničiti s finančnim pritiskom in drugimi oblikami.

                   

Voditelja oddaje Aktualno sta se z Brankom Grimsom in Vinkom Gorenakom pogovarjala o tem, kaj je vlada Roberta Goloba dosegla v času svojega “delovanja”. Je Slovenija sedaj bolj svobodna, bolj demokratična, smo ustavili fašizem, ali se dogaja ravno obratno, je za začetek zanimalo Borisa Tomašiča. Gorenak je spomnil, da so v prvih oseminštiridesetih urah prejšnje vlade v Državni zbor že prinesli prvi protikoronski paket. Sedaj pa se ne dogaja nič kaj dosti, razen da so popravili nekatere zakone, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše, seveda na slabše. Po Gorenakovi oceni se bodo učinki te vlade pokazali enkrat drugo leto in to v zelo negativnem smislu.

Katere od obljub je Golobova vlada do sedaj uresničila – spomnimo, da so med drugim obljubljali 30 dni do specialista, 40 tisoč novih najemnih stanovanj, tudi 30-urni delavnik. Cel kup obljub, videti pa je, da so uresničili zgolj obljubo o nižjih plačah in višjih davkih. “Vzdušje v Sloveniji čedalje bolj spominja na leto 1933 v Nemčiji,” je Grims ponovil svojo izjavo, ki je pred časom povzročila cel cirkus. Od vsega, kar so napovedovali, so uresničili zgolj višje davke, je ocenil Grims in dodal, da je vse ostalo popolno nasprotje. Grims je poudaril, da so številke zelo jasne. Spomladi smo imeli 6-odstotno inflacijo, zdaj ta znaša čez 10 odstotkov. Gospodarska rast je bila spomladi rekordna – 9,8-odstotna gospodarska rast na letni ravni, kar je fantastičen dosežek za vse čase, napoved za naslednje leto pa je 0,8-odstotna. In kaj ob tem dela Golob? Posega proti svobodi javne besede.

Aleksander Rant je spomnil na nekatere dosežke notranjega ministrstva – odstranjevanje žice na meji, skokovita porast ilegalnih migracij in prošenj za azil in nenazadnje tudi odstop notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki med drugim očitno ni dovolj “osvobodila” Policije. Gorenak je izpostavil politične pritiske na Bobnarjevo in na v. d.-ja direktorja Policije Boštjana Lindava. Golobove zahteve so očitno prišle tako daleč, da je nekaterim prekipelo. “Pritiski so bili očitno tako hudi, da je prišlo do odstopa Bobnarjeve,” je dejal Gorenak in dodal, da so si konec koncev sami izbrali Lindava na prvi seji vlade, po šestih mesecih pa kar naenkrat ni bil več primeren – ker menda ni dovolj počistil. Spomnil je tudi na znamenito poročilo, ki ga je spisal Slavko Koroš, ki je po oceni nekdanjega notranjega ministra šolski primer zlorabe. Koroš je potrdil praktično vse pretekle besede Bobnarjeve, med drugim pa z navedbami tudi povozil stroko, da o zavajanju niti ne govorimo. Bobnarjeva bi bila po Gorenakovem mnenju lahko tudi vedeževalka, saj je že vnaprej vedela, kaj bo napisano v tem poročilu.

Rant je izpostavil, da je zanimivo, da ob odstopu ministrice ostaja v .d. direktor Policije in tudi oba sekretarja – po navadi se zamenja celotna ekipa, v tem primeru je pa videti, da ji je lastna administracija obrnila hrbet in potegnila z Golobom. Po Grimsovih besedah je vse dogajanje v Sloveniji treba razumeti v luči tega, kako je Svoboda sploh prišla na oblast. Dve leti so zastrupljali ljudi s sovraštvom, osrednji mediji so ustvarjali lažno podobo in zamolčali, da so bili vsi ukrepi med epidemijo usklajevani in zahtevani na ravni Evropske unije. “To sovraštvo je sedaj tako močno, da se je izrazilo na referendumih, kjer so ljudje dobesedno glasovali proti samim sebi, proti lastnim interesom,” je dejal Grims in dodal, da so ljudje tako nahujskani, da razmišljajo čustveno, namesto da bi se odločali racionalno.

“Naraven razvoj stvari gre od slabega na slabše,” je Grims citiral Murphyjev zakon, ki velja tudi pri izbiranju novih obrazov. Po Grimsovi oceni je bil za te sedaj Marjan Šarec s šestimi popravnimi izpiti pravi gospod in pravi državnik. Tudi to, da nas približujejo jedrni Evropi nikakor ne drži, politika jedrne Evrope je namreč zniževanje davkov, da bi se lažje soočili s krizo, in da se ljudem omogoči višja neto plača. To je politika, ki so jo sprejeli v času prejšnje vlade in je popolnoma nasprotna od tega, kar delajo zdaj. “Če se česa boji vsak levičar, je to resnica in resnica je za njih najhujši sovražni govor,”  je dejal Grims, ki se mu ne zdi čudno, da si je Golob kot eno svojih glavnih nalog zadal prav preganjanje sovražnega govora. Tudi Gorenaku se zdi, da je iz generacije v generacijo situacija slabša in je vesel, da mu sedaj ni treba biti v državnem zboru, niti ne spremlja tamkajšnjega dogajanja. “Zadevo smo pripeljali tako daleč in če bomo nadaljevali s tem tempom, bomo tam okoli leta 2040 v parlamentu imeli klošarje,” je napovedal.

Sogovorniki so o aktualnem dogajanju spregovorili še veliko zanimivega, Gorenak je tudi razkril, kdo je krivec, da danes v Državnem zboru sedi Urška Klakočar Zupančič. Med drugim pa so se dotaknili tudi nedavnega policijskega nasilja, ko so prejšnji teden nasilno odvedli starejšega moškega, ki na svoji lastni zemlji ni dovolil kopati brez ustreznih dovoljenj oziroma odredbe. Zanimivo je, da je policija ob tem navedla pojasnilo, da policija pri nudenju pomoči pristojnim upravičencem ne preverja in ne ugotavlja zakonitosti in korektnosti dotedanjih postopkov, niti ne preverja, ali so podani dejanski razlogi za opravo nekega opravila. Za vse navedeno naj bi poskrbeli upravičenci, v opisanem primeru torej Mestna občina Ljubljana. Vljudno vabljeni k ogledu celotne oddaje.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...