ZDA v Ukrajino pošiljajo raketni sistem patriot, kar bi lahko spremenilo ukrajinsko obrambo

Datum:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo po srečanju v Beli hiši v ameriškem kongresu doživel navdušen sprejem s stoječimi ovacijami. Tam se je zbranim zahvalil za ameriško pomoč, za katero je dejal, da ni miloščina, ampak investicija v globalno varnost in demokracijo, ter zagotovil, da se Ukrajina ne bo nikoli predala. Bela Hiša je namreč objavila paket vojaške pomoči v vrednosti skoraj 2 milijardi dolarjev za Ukrajino, vključuje pa tudi obrambni raketni sistem patriot, ki ga Ukrajina nujno potrebuje za zaščito svojega zračnega prostora pred ruskimi raketnimi napadi.

Patriot je protiletalski raketni sistem zemlja-zrak, izdeluje jih ameriški obrambni izvajalec Raytheon Technologies Corporation. Kijev že nekaj časa posebej prosi za te sisteme, saj so Rusi močno spremenili taktiko in zdaj od daleč iz zraka napadajo z brezpilotnimi letalniki, letali in raketami ter uničujejo civilne cilje in kritično infrastrukturo.

Sistem patriot sicer velja znotraj ameriške vojske za “zlati standard” učinkovitosti. Kot poroča CNN, vsak sistem upravlja bataljon vojakov, ki šteje 100 pripadnikov. Ukrajina se bo lahko s patrioti veliko uspešneje borila proti raketnim napadom Rusije in številni zahodni analitiki že napovedujejo, da se bodo razmere na terenu zaradi ameriškega orožja zelo spremenile. “V najslabšem primeru bodo Ukrajinci popolnoma ustavili napredovanje ruske vojske, v najboljšem pa bodo okupatorje hitro premagali.

Foto: epa

Sistem patriot vključuje radarsko postajo, računalnike, generatorje, kontrolno postajo in do osem raketnih izstrelišč s po štirimi raketami. V ZDA menijo, da bi z napotitvijo patriotov v Ukrajino lahko pomagali zaščititi tudi ukrajinske sosede, ki so članice zveze Nato. Tudi en sam patriot pa bo po mnenju strokovnjakov okrepil ukrajinsko zračno obrambo in pomagal ukrajinskim oboroženim silam zaščititi kritično civilno infrastrukturo, ki je tarča ruskih raket. Poleg letal in raket lahko patrioti sestrelijo tudi balistične rakete, kar je zmogljivost, ki je ukrajinska zračna obramba trenutno nima.

Oborožene sile ZDA uporabljajo patriote za zaščito ameriškega zračnega prostora od leta 1981. Ta zelo učinkovit sistem zračne obrambe je svoje ime dobil po ključni radarski komponenti, znani kot “Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target”, kar je vzporednica za PATRIOT.

ZDA so več mesecev zavračale prošnje Volodimirja Zelenskega, da Ukrajini zagotovi ta drag sistem, saj trenutno ukrajinske enote niso usposobljene za upravljanje sistema, prav tako ni želel pošiljati ameriških operaterjev v Ukrajino. To za predsednika ZDA Joeja Bidna ni prišlo v poštev. Vendar pa so si v Beli hiši premislili po ruskih raketnih napadih na ukrajinski energetski sistem, zaradi katerih je bilo na milijone ljudi v času zime brez elektrike, vode in ogrevanja. Po navedbah Bele hiše bodo ZDA urile ukrajinske sile, kako upravljati patriota, za kar pa bo potrebno še nekaj časa.

(Foto: epa)

Obrambni raketni sistem patriot bo znatno okrepil ukrajinski sistem zračne obrambe zaradi velikega operativnega dosega, je za Radio Liberty povedal tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ihnat. Kljub nekaterim kritikom omenjenega sistema pa na splošno velja za enega najbolj zanesljivih sistemov zračne obrambe na svetu. Patriote upravlja veliko število držav, kot so Nemčija, Švedska, Poljska, Španija, Nizozemska, Grčija, Japonska, Južna Koreja, Izrael, Tajvan, Grčija, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Kuvajt, Katar, Romunija in Bahrajn.

Odločitev ZDA o pošiljanju patriota v Ukrajino ima tudi simboličen pomen. Dokazuje zavezanost Združenih držav, da bodo stali ob strani Ukrajini, dokler bo potrebno, da bi pomagali ukrajinskemu ljudstvu zmagati v tej izčrpavajoči vojni proti agresorju.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...