[Video] Iranski režim se je maščeval plezalki, ki ni nosila hidžaba – njeni družini so podrli hišo

Datum:

Po tem, ko je na tekmovanju v Seulu iranska plezalka Elnaz Rekabi nastopila brez hidžaba, je ta po tekmovanju “skrivnostno” izginila, svojcem se namreč nekaj dni ni javila. Ko je naposled spregovorila, je bilo jasno, da govori pod pritiskom. “To, da na tekmovanju nisem nosila hidžaba, ni bilo namerno, to je bila slaba odločitev,” je dejala, medtem ko so mnogi prepričani, da je bilo njeno opravičilo izsiljeno. Njena poteza je pritegnila ogromno pozornosti svetovne javnosti, potem ko se je vrnila domov, pa jo je pričakalo neprijetno presenečenje.

                   

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek, na katerem je videti njenega jokajočega brata Davooda Rekabija, ki stoji pred podrto hišo z raztresenimi medaljami. Številni so potezo razumeli kot maščevanje režima, ker iranska atletinja na tekmovanju ni nosila hidžaba.

Ko se je športnica vrnila v Teheran, je bila prav tako brez naglavne rute.  Naslednji dan se je srečala z iranskim ministrom za šport, oblečena je bila v enaka oblačila, kot jih je nosila na letališču, kar je vzbudilo sume, da ji ni bilo dovoljeno oditi domov. Viri pravijo, da je bila športnica pridržana, dokler ni srečala ministra, in da so ji grozili, da bo oblast vzela premoženje njene družine, če ne bo dala izjave, da je po nesreči plezala brez hidžaba.

Iranska tiskovna agencija Tasnim je potrdila, da je bila hiša porušena, a domnevno zato, ker družina ni imela veljavnih dovoljenj za gradnjo.

https://twitter.com/BijanNasro/status/1598503845935681537?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1598503845935681537%7Ctwgr%5Ebb051a43f2ddc51f909e9410684d768b10f451cd%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Firanska-sportasica-nastupila-bez-hidzaba-pa-ju-docekala-brutalna-osveta-rezima-ispricala-se-sto-na-natjecanju-nije-pokrila-glavu-no-svi-su-primijetili-jednu-stvar-1246225

 

Medtem pa so danes iranski aktivisti pozvali k novemu valu protestov po vsej državi, ki naj bi se začeli danes in trajali tri dni. Z njimi naj bi pritisnili na iransko gospodarstvo in s tem na oblasti v Teheranu. Državljane pozivajo, naj tri dni ne nakupujejo in tako preprečijo pretok denarja v iranskem bančnem sistemu. Kot poudarjajo aktivisti, bi moralo do vključno srede ostati zaprtih čim več trgovin, še posebej na tržnicah v večjih mestih, ki so središče gospodarskega dogajanja v državi. Aktivisti so k novim protestom pozvali, potem ko so v Iranu po navedbah generalnega državnega tožilca razpustili moralno policijo, ki je bila odgovorna predvsem za zagotavljanje spoštovanja pravil oblačenja žensk. Menijo namreč, da razpustitev moralne policije ne bo pomenila sprememb iranske politike nošenja naglavnih rut, ki predstavlja enega ključnih ideoloških orodij klerikalnih oblasti, temveč gre zgolj za spremembo taktike njenega uveljavljanja.

Roya Boroumand, soustanoviteljica skupine za človekove pravice Abdorrahman Boroumand Center s sedežem v ZDA, je pojasnila, da je razpustitev moralne policije verjetno “premalo in prepozno” za protestnike, ki zdaj zahtevajo popolno spremembo režima. “Če ne bodo odpravili vseh zakonskih omejitev glede oblačenja žensk in zakonov, ki nadzorujejo zasebno življenje državljanov, je to le marketinška poteza,” je dejala in dodala, da nič ne preprečuje drugim organom pregona, da bi uveljavljali diskriminatorne zakone. “Domnevna ukinitev iranske moralne policije ne pomeni ničesar, saj je zaradi množične državljanske nepokorščine žensk in neupoštevanja pravil, povezanih s hidžabom, že postala nepomembna,” pa je dejal analitik pri organizaciji Demokracija za arabski svet Omid Memarian. Obvezno nošenje naglavne rute je opisal kot enega od stebrov Islamske republike in dejal, da bi odprava teh zakonov in struktur pomenila temeljno spremembo identitete in obstoja države.

“Ne smemo se pustiti preslepiti z zavajajočimi potezami, ki jih Islamska republika uporablja v trenutkih obupa, saj se lahko vrnejo z drugimi omejevalnimi politikami in ukrepi,” je še dodal. Iran je sicer danes napovedal tudi ustanovitev preiskovalnega odbora za razjasnitev razlogov za proteste, ki v državi potekajo že več kot dva meseca. Analitiki sicer ocenjujejo, da želijo iranske oblasti na ta način zgolj pomiriti protestnike.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...