Državni svet rešuje Slovenijo pred Golobovo davčno novelo, ki je vsem znižala plače

Datum:

Potem ko so poslanci koalicijskih strank Levice, SD in Gibanja Svoboda odločili vsem znižati plače s sprejetjem novele zakona o dohodnini, je Državni svet RS sedaj izglasoval odložilni veto. Takšna odločitev je padla, ker velja prepričanje, da se v tako zaostrenih razmerah, ki smo jim priča, ne bi smelo hiteti z ukinitvijo postopnega dvigovanja splošne olajšave, ki posledično prinaša višje neto plače za vse.

                   

Za znižanje plač so se poslanci koalicije zavzeli dan po referendumih. V noveli je bilo glede splošne olajšave zapisano, da se “s 1. januarjem 2023 ne bo zvišala na 5.500 evrov, kot je določeno zdaj, pač pa le na 5.000 evrov. Nadaljnja postopna zvišanja na 7.500 evrov do leta 2025 se ob tem odpravljajo”. Ker je bil sedaj izglasovan odložilni veto, to pomeni, da bo moral Državni zbor RS o noveli zakona glasovati ponovno. Proti posegu v denarnice davkoplačevalcev se je sicer prejšnji teden izrekla SDS, NSi pa se je glasovanja vzdržala.

V težkih časih so višje neto plače še kako pomembne
Da je do glasovanja o odložilnem vetu sploh prišlo, je zaslužna skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Markom Zidanškom, ki je med drugim zatrdil, da bi vlada morala imeti priložnost, da še enkrat premisli glede sprememb. “Ocenjujemo, da je v teh izjemno težkih razmerah za naše državljanke in državljane pomembno ohraniti višje neto plače,” je poudaril.

Foto: Freepik

Zidanšek je izrazil tudi nasprotovanje naslednjim rešitvam iz novele zakona o dohodnini: zvišanju davka od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem, zaostritvi ureditve področja obdavčitve dohodkov iz dejavnosti in spremembi na področju obdavčitve dohodkov iz kmetijske dejavnosti. Medtem pa je na drugi strani Tilen Božič, ki zaseda mesto državnega sekretarja na ministrstvu za finance, poudarjal, da bi se moralo omogočiti čim hitrejšo uveljavitev novele zakona. “Vlada si želi, da bi bila novela zakona čim prej objavljena v uradnem listu, da bodo zavezanci vedeli, kaj jih čaka,” je izpostavil.

Božič je posvaril pred zamikom uveljavitve, saj bi to po njegovih besedah prispevalo k povzročitvi poštene zmede v davčnem sistemu. Nato pa je izpostavil, da naj bi Golobova vlada sprejela niz ukrepov, da bi zaradi draginje pomagala gospodinjstvom. Čeprav je vsakomur jasno, da koalicijska novela prinaša nižje plače vsem, je v njen zagovor izpostavil nekatere “rešitve” za zavezance, ki naj bi bile pozitivne: med njimi je izpostavil zvišanje skupnega dohodka, do katerega se prizna dodatna splošna olajšava, in novo olajšavo, namenjeno mladim.

Potrebna bo absolutna večina
Z 20 glasovi za in šestimi proti je bil v Državnem svetu RS izglasovan odložilni veto. To pomeni, da se bodo morali poslanci še enkrat opredeliti glede zakona. Razlika je le v tem, da bo tokrat za sprejem potrebna absolutna večina (46 glasov).

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada podražila goriva

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega...

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...