[Video] Kacin: Dokler ne bomo dosegli zastavljene stopnje precepljenosti, se bodo razvijali novi sevi in mutacije

Datum:

V četrtek so ob 13.681 opravljenih PCR-testih zabeležili 6918 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih izvidov je še naprej visok in je znašal 50,6 odstotka. Po Sloveniji bo do sobote potekala že druga akcija Dnevi cepljenja pod geslom “Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej”. V akciji sodelujejo zdravstveni domovi, nekatere covidne bolnišnice in mobilne cepilne enote. S tem ljudem želijo približati in omogočiti cepljenje na najbolj preprost način, saj je stopnja precepljenosti in zaščite še vedno izredno nizka. O tem in  pričakovanjih pa je v tokratni oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino spregovoril tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, Jelko Kacin.

Podatek, da je na intenzivnih posteljah po slovenskih bolnišnicah 153 covidnih bolnikov, med njimi pa 90 odstotkov necepljenih je dejstvo, ki ni spodbudno. To meni tudi Jelko Kacin, ki kljub dejstvu, da je na voljo že tretji odmerek cepiva, navaja, da “je žal ljudi cepljenih že samo s prvim odmerkom relativno malo, pri obstoječih številkah ne moremo pričakovati, da bomo lahko zagotovili zadostno zaščito za ljudi, temu pa so namenjeni dnevi cepljenja”.  Oceno o zadovoljstvu s stopnjo precepljenosti lahko komentira minister za zdravje, ki je po besedah Kacina vedno navdušen in hvaležen za vsakega novocepljenega, vendar smo še daleč od stopnje precepljenosti, ki bi zagotavljala nivo ustrezne in zadovoljujoče zaščite. Kacin je omenil možnost, da bi v namen večjega deleža precepljenosti tudi podaljšali dneve cepljenja.

Glede na število prejetih cepiv je Kacin povedal, da bi lahko do konca tedna cepili tudi do 100 tisoč cepljenih, “ali se bo to res zgodilo ali ne, pa bomo vedeli v ponedeljek”. Cepilni centri nudijo cepljenje s prvim, drugim ali tretjim odmerkom, izbirajo pa lahko tudi med različnimi cepivi. Kacin pa pričakuje tudi napredovanje trenda v pozitivno smer tudi na področju pediatrije, saj je cepivo na voljo tudi za to področje.

Uvedba PC pogoja ali obvezno cepljenje
O uvajanju PC pogoja Kacin trenutno ni povedal kaj dosti, saj se bo kaj več vedelo šele v ponedeljek. “Ne gre samo za cepilne dneve, vsaka taka napoved morebitnih sprememb režima vedno povzroči višji odziv ljudi. Žal pa je bilo v zadnjem času že kar nekaj napovedi ali želja, da bi omikron bil manj agresiven in da bi se izpil sam po sebi. To so napačna sporočila v tem trenutku. Še vedno nismo dosegli 80 % precepljenosti starejših od 5o let, kar je zaskrbljujoče, saj je ta skupina najbolj ogrožena.” je dejal. Glede na ukrepe, sprejete v ostalih evropskih državah, kot je na primer uvedba obveznega cepljenja, je Luka Svetina Kacinu postavil vprašanje, ali slovenska vlada o uvedbi obveznega cepljenja sploh upa razmišljati, na kar je Kacin odgovoril, da si vlada upa marsikaj, da pa si več upajo epidemiologi, ki trdijo, da jih obvezno cepljenje ne zanima in za to nimajo nobenega argumenta.

“Vsak odmerek zagotovo okrepi imunski sistem posameznika, posameznice in mu pomaga, da v primeru srečanja s covidom lažje preživi in hitreje okreva, če se okuži,” je zatrdil državni sekretar in pozval vse ljudi, naj se čim prej odločijo za ta korak zaščite in se cepijo, s tem pa zagotovijo varnost sebi in ljudem okoli sebe, predvsem pa naj preprečijo prihod v bolnišnico.

Tretji odmerek najverjetneje ne bo zadnji
O tem, ali bo potreben še naslednji poživitveni odmerek oziroma o tem, ali bo tretji odmerek tudi zadnji, državni sekretar pove: “Bojim se, da zagotovo ne bo zadnji, kajti delež precepljenega prebivalstva v svetovni populaciji je še vedno nezadosten. Upamo, da bo cilj precepljenega prebivalstva dosežen. V našem konkretnem primeru smo na manj kot na 60 % precepljenosti prebivalstva, pa še virusi se vedno širijo med nami. Dokler ne bomo dosegli zastavljene stopnje, se bodo razvijali novi sevi in mutacije.” Trditev, ki prihaja iz vrst anticepilcev, da cepljeni širijo virus, je komentiral s stavkom, da je na intenzivnih oddelkih konstantno 10 % cepljenih in 90 % necepljenih in da so ravno ti najbolj zahtevni bolniki, to pa se včasih konča z negativnim izidom.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...