S slovenskim potnim listom se lahko brez vize potuje na 181 destinacij – kar nas uvršča med najboljših 10 držav sveta

Datum:

Slovenija je, le trideset let po osamosvojitvi, uvrščena med top 10 držav z najboljšimi potnimi listi – kar se meri glede na število držav, v katere se s potnim listom lahko potuje brez predhodnega vizuma. Slovenija se je v letu 2022 sicer uvrstila na deseto mesto, z našim potnim listom se lahko brez vize potuje na 181 destinacij – kar predstavlja enajst destinacij manj od tistih držav, ki so na prvem mestu lestvice.  Na to uvrstitev je ponosen tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je novico delil na družabnem omrežju.

Med globalnim severom in globalnim jugom je vse večja vrzel, ko gre za svobodo potovanj, pravi prvo poročilo londonskega svetovalnega podjetja Henley & Partners, poroča CNN. Henleyjev indeks potnih listov, ki temelji na podatkih Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA), od leta 2006 redno spremlja potovanje najbolj prijaznih potnih listov na svetu. Kaže, da so vse večje ovire za potovanje, ki so bile uvedene med pandemijo covida, povzročile največjo globalno vrzel v mobilnosti v 16-letni zgodovini indeksa. Indeks ne upošteva začasnih omejitev, zato lahko, če pustimo ob strani dejanski trenutni dostop do potovanj, imetniki potnih listov na vrhu njegove lestvice – Japonska in Singapur – teoretično lahko potujejo brez vizuma na 192 destinacij.  To je 166 destinacij več kot afganistanski državljani, ki so na dnu indeksa 199 potnih listov in lahko dostopajo do samo 26 držav, ne da bi predhodno potrebovali vizo.

Nižje od najboljših 10 uvrstitev ostaja lestvica skoraj nespremenjena, saj vstopamo v prvo četrtletje 2022. Južna Koreja je na drugem mestu izenačena z Nemčijo (z rezultatom 190), Finska, Italija, Luksemburg in Španija pa so skupaj na tretjem mestu. (z oceno 189). Države EU kot običajno prevladujejo na vrhu seznama, pri čemer so se Francija, Nizozemska in Švedska povzpele za eno mesto in se pridružile Avstriji in Danski na četrtem mestu (z oceno 188). Irska in Portugalska sta na petem mestu (z oceno 187). Združene države in Združeno kraljestvo, ki sta leta 2014 skupaj držali prvo mesto, so se nekoliko okrepili. Za eno uvrstitev so se povzpele na 6. mesto, poleg štirih drugih držav z zgodovino izolacionizma ali nevtralnosti: Švice, Norveške, Belgije in Nove Zelandije. Na 7. mestu imamo Avstralijo, Kanado, Češko, Grčijo in Malto. Vzhodnoevropske države sestavljajo preostalih deset najboljših. Madžarska in Poljska sta se povzpeli na osmo mesto, Litva in Slovaška na 9., Estonija, Latvija in Slovenija pa na desetem.

Top 10 lestvica najboljših potnih listov (Foto: zajetje zaslona/CNN)

Najnovejše poročilo ugotavlja, da je pojav različice Omicron konec lanskega leta osvetlil naraščajočo ločnico v mednarodni mobilnosti med bogatejšimi in revnejšimi državami, kar kaže na stroge omejitve, uvedene proti predvsem afriškim državam, ki jih je generalni sekretar ZN Antonio Guterres opisal kot podobno “potovalnemu apartheidu”. Brez pandemije se je splošna raven svobode potovanja v zadnjih nekaj desetletjih močno povečala. Henley Passport Index je leta 2006 ugotovil, da lahko posameznik v povprečju obišče 57 držav, ne da bi mu bilo treba vnaprej pridobiti vizo. Danes je ta številka 107 – skoraj dvakrat več. Vendar te nove svoboščine uživajo predvsem Evropa, Severna Amerika in bogatejše azijske države – imetniki potnih listov iz držav, kot so Angola, Kamerun in Laos, lahko vstopijo v le v približno 50 držav.

Christian H. Kaelin, predsednik Henley & Partners in ustvarjalec koncepta indeksa potnih listov, pravi, da bo odpiranje migracijskih kanalov ključnega pomena za okrevanje po pandemiji. “Potni listi in vizumi so med najpomembnejšimi instrumenti, ki vplivajo na družbeno neenakost po vsem svetu, saj določajo priložnosti za globalno mobilnost,” pravi. “Meje, znotraj katerih smo rojeni, in dokumenti, ki jih imamo pravico imeti, niso nič manj arbitrarni kot barva naše kože. Premožnejše države morajo spodbujati pozitivno notranjo migracijo, da bi pomagale prerazporediti in uravnotežiti človeške in materialne vire po vsem svetu.”

Deset najslabših potnih listov (Foto: zajetje zaslona/CNN)

Seznam Henley & Partner je eden od več indeksov, ki so jih ustvarila finančna podjetja za razvrščanje svetovnih potnih listov glede na dostop, ki ga zagotavljajo svojim državljanom. Henleyjev indeks potnih listov razvršča 199 potnih listov glede na število destinacij, do katerih lahko njihovi imetniki dostopajo brez predhodnega vizuma. Posodablja se v realnem času skozi vse leto in kadar začnejo veljati spremembe vizumske politike. Indeks potnih listov podjetja Arton Capital upošteva potne liste 193 držav članic Združenih narodov in šestih ozemelj – ROC Tajvan, Macau (SAR Kitajska), Hongkong (SAR Kitajska), Kosovo, Palestinsko ozemlje in Vatikan.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...