[Video] Kaj želijo sindikati prikriti javnosti in zakaj so zavrnili prenos pogovora z ministrico Kustec?

Datum:

Predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Visokošolskega sindikata Slovenije se niso udeležili današnjega srečanja s šolsko ministrico Simono Kustec – in sicer zato, ker se ne strinjajo z neposrednim prenosom srečanja, pri čemer vztraja ministrstvo. “Namesto resnih in korektnih pogovorov socialnih partnerjev o razrešitvi stavkovnih zahtev se obeta propagandna oddaja, v kateri bi vladna stran poniževala sindikaliste,” so zapisali sindikalisti, ki so pozvali, naj se prenos pogovora odpove. 

                   

Šolska ministrica dr. Simona Kustec je danes sindikate vzgoje in izobraževanja ter visokega šolstva povabila na delovni pogovor o odprtih vprašanjih in možnih rešitvah plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili po volitvah. Zaradi velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti so napovedali, da bodo pogovor neposredno prenašali na Facebookovi strani ministrstva. Predstavnikom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Visokošolskega sindikata Slovenije pa to očitno ni bilo po godu, zato so povabilo odklonili.

Skozi celotni mandat se je na strani nekaterega dela sindikatov v vzgoji in izobraževanju pa tudi visokem šolstvu manipuliralo z dejstvi, ki ne držijo, je dejala ministrica in dejala, da je upala na pogovor, v katerem ji bodo predlagali rešitve – res je namreč, da so nekatere plače v tem resorju izjemno nizke. Poudarila je, da obžaluje, da se predstavniki sindikatov niso udeležili pogovora, istočasno pa se je tudi zahvalila, da niso prišli – v primeru, če so imeli ponovno idejo, da pridejo z namenom manipuliranja in poniževanja. “Kar se tiče širšega odprtega vprašanja plač in pa nesorazmerja – to absolutno drži, to je rezultat več desetletij trajajočega stanja, ki se ni ustrezno naslavljajo in urejalo ter je rezultiralo v še večjih krivicah in plačnih nesorazmerjih, ki jih je treba tudi javno skomunicirati in prikazati,” je dejala ministrica.

Ministrica je še poudarila, da so vsi zaposleni zadnje dve leti delovali v izjemno zahtevnih delovnih okoliščinah. Pojasnila je, da so na njihovem resorju iskali različne načine, kako bi čim bolj neboleče premagali to obdobje. Po eni strani so aktivirali veliko ukrepov za pomoč pri dodatni opremi, pri dodatnem izobraževanju, za pomoč pri svetovanju, po drugi strani pa so kar pomembno finančno pomoč namenili na način, da so lahko zagotavljali varno, stabilno delovno okolje ob spoštovanju in ohranjanju najvišje strokovne avtoritete zaposlenih.

Sindikati so očitno proti transparentnemu delovanju, le kaj želijo prikrivati?
Današnjega pogovora na ministrstvu za izobraževanje se tako niso udeležili niti predstavniki Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) niti Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze (NSDLU). Kot sta za STA povedala predsednika obeh sindikatov, Bojan Ravnikar in Tomaž Sajovic, ji moti javni prenos glede na to, da se niso prej dogovorili oziroma jih nihče ni povprašal o tem. Medtem pa so se v Sindikatu direktorjev in ravnateljev SINDIR, ki nima pravice stavkati, nagibali k temu, da se udeležijo srečanja. Zanimalo jih je, kaj bo na pogovoru, je za STA dejal predsednik Anton Obreht, ki je pričakoval, da se bodo pogovarjali na temo ravnateljev in direktorjev. Na ministrstvu so za STA pojasnili, da sestanek s sindikatom SINDIR vseeno bo. “Sindikati so očitno proti transparentnemu delovanju. Ni jasno, kaj želijo prikrivati pred svojimi člani in celotno javnostjo. Šolsko ministrstvo napovedalo videoprenos pogovorov s sindikati, ti pozivajo k odpovedi prenosa,” je komentiral direktor Ukoma Uroš Urbanija.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...