[Video] Kandidatka za predsednico ZDA pojasnila, zakaj morajo še naprej podpirati Ukrajino

Datum:

Kandidatka za ameriško predsednico Nikki Haley je med nastopom na televiziji Fox News domači in svetovni javnosti pojasnila, zakaj je tako pomembno, da Ukrajina zmaga v vojni z Rusijo. 

                   

“Gre za preprečevanje vojne. Moramo storiti vse, kar lahko, da zavarujemo Američane in ohranimo našo nacionalno varnost,” je povedala med svojim nastopom.

V svojem nastopu pa je tudi naslovila nekatere politične argumente njenih kolegov v republikanski stranki. Del republikanske stranke namreč ni naklonjen nadaljnji pomoči napadeni Ukrajini iz finančnih razlogov, domnevno netrasparentnega trošenja denarja, delno pa tudi zaradi bojazni, da bi lahko nadaljnja pomoč Ukrajini povzročila novo eskalacijo konflikta, ki bi lahko vodila v neposredno vpletenost ZDA v vojno.

Oba argumenta sta bila v ameriški javnosti večkrat ovržena, nazadnje med medijskim nastopom Haleyeve na Fox News.

“Zakaj nam je mar za Ukrajino? Prepričana sem, da ne bi smeli nobeni državi dajati denarja. Temu namreč ne moremo slediti in z gotovostjo vedeti, kako se je potrošil. Mislim tudi, da nam ni treba poslati vojakov v Ukrajino. Ukrajina jih niti ne želi, zmagati želijo sami,” je začela z razlago.

Nato je opisala svojo izkušnje s samodržci, voditelji terorističnih gibanj v Združenih narodih. Opazila je, da so ti transparentni v svojih namerah. Hamas je denimo predhodno napovedal napad na Izrael, Kitajska podreditev Hong Konga, tudi Rusija je napovedala svoj vdor v Ukrajino.

Kandidatka za predsednico sedaj opozarja, da je tudi Kitajska napovedala združitev s Tajvanom po miroljubni ali nasilni poti. “Kitajska pravi, da je Tajvan naslednji v vrsti. Bolje, da jim verjamemo. Rusija pravi, da po zavzetju Ukrajine pride na vrsto Poljska in baltske države. To so Natove države, kar vplete v vojno tudi ZDA,” še razloži.

Njen mož je na vojaški misiji na tujem
“Gre za preprečevanje vojne. Vedno gre za preprečevanje vojne. Moj mož je veteran, trenutno je na misiji v tujini. Zadnja stvari, ki si jo želim, je, da on ali kdor koli drug od njegovih soborcev odide v vojno,” je povedala.

“Podpora Ukrajini stane zgolj tri in pol odstotke našega obrambnega proračuna. To je vse. Evropejci so plačali več in tudi morajo plačati več. Gre za njihovo sosesko,” je povedala.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...